Ексрегіонал, плагіатор, любитель дорогих машин за держкошт: освітяни протестують проти призначення Шкарлета очільником МОН

Катерина Хорощак — 18 червня 2020, 10:57

Увечері 17 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль зареєстрував у парламенті проєкт постанови №3675, яким запропонував призначити міністром освіти і науки колишнього "регіонала", ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета.

Освітяни, науковці та інші небайдужі 18 червня вийшли на протест під Верховну Раду проти призначення Сергія Шкарлета очільником МОН.

Під час акції науковці зробили "плагіатний поїзд", де учасники крадуть один в одного тексти.

В учасників акції є декілька причин на протест:

  • Шкарлет балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів.
  • Крім того, у наукових роботах ректора було виявлено великі обсяги плагіату.

"Загалом я тут через те, що не хочу міністра-плагіатора і представника "русского міра", бо така людина лише толеруватиме і помножуватиме академічну недоброчесність, замість боротися з нею.

За освітою і наукою – майбутнє і розвиток. Такий міністр лише посилить ті проблеми, які є зараз, і що довше ми залишаємось у плагіаті, псевдонауці і корупції, тим ближче ми до деградації", розповідає "Українській правді. Життя" учасниця акції та наукова активістка Мар’яна Капранова.

Фото Мар'яни Капранової

"В чому взагалі проблема в його науковому доробку небайдужа наукова громадськцсть знайшла неодноразові випадки академічного плагіату.

Тобто складається враження, що у потенційного очільника МОН немає базового уявлення про академічну доброчесність а саме вона має бути базовою ознакою людини, що буде керувати наукою та освітою.

Бо освіта і наука без академічної доброчесності - це імітація, псевдонаука та маячня", - пояснює свою позицію "Українській правді. Життя" учасник акції та науковець Антон Сененко.

Але новий кандидат на міністра відзначився не лише академічною недоброчесністю.

Шкралета звинувачують у корупційних "хвостах".

Наприклад, у січні 2020-го Чернігівський технологічний університет придбав за державні гроші білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO вартістю більше 1,5 млн грн.

Фото Мар'яни Капранової

Ексміністерка Ганна Новосад розповідає, що з 1 січня 2020 року її команда запустила нову модель фінансування університетів - за результатами їхньої діяльності:

"Хто краще працює, на основі прозорих критеріїв отримує більше грошей, тобто більше наших з вами податків".

За її словами, практично увесь січень 2020 МОН робило розрахунки для кожного університету.

Низка університетів отримали значно більше, аніж отримали б за старою системою, коли гроші давались МОНом на основі просто штатних розписів і кількості студентів.

"У кінці січня, коли кожен університет отримав свій новий бюджет, ми надіслали ось такий лист, у якому сказали наступне: "Шановні ректори, колеги, у багатьох з вас тепер більше грошей. Використайте їх на доплати викладачам.

Тим викладачам, які своєю роботою принесли вам ці додаткові гроші.

Що зробив кандидат на посаду міністра МОН Сергій Шкарлет, ректор Чернігівського технологічного?

Правильно. "Say no more", - сказав пан Шкарлет. ііііі через 2 тижні ….

КУПИВ СОБІ АВТІВКУ ЗА 60 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ. ЗА УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ КОШТ. ЗА ДЕРЖАВНИЙ КОШТ.

Не скромне службове авто, а VW Amaroc Volcano за 1 500 000 грн, які легко могли піти до доплати його кращим викладачам, чи на гуртожитки, чи лабораторії", - пише Новосад.

Фото Мар'яни Капранової

"Тобто ці гроші пішли не на лабораторне обладнання чи доплати викладачам, а на дорогезне авто. Тому загрози для вітчизняної освіти і науки за такого очільника очевидні", - додає науковець Антон Сененко.

Раніше громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міністерства освіти і науки.

Також вони назвали критерії, яким мав би відповідати міністр.

Зокрема, освітяни вимагають людину з бездоганною професійною репутацією, системним баченням та розумінням і відданістю цінностям реформ.

Представники ініціативної групи "Дисергейт", які борються із плагіатом та відстоюють академічну доброчесність, також опублікували звернення до влади.

Вас також може зацікавити:

Чи скасовує новий законопроєкт ЗНО та як бути учням, які його не складатимуть. Пояснення

Освітяни просять Шмигаля призначити кваліфікованого очільника МОН і назвали своїх фаворитів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні