Кандидат в очільники МОН Шкарлет не проти скасувати ЗНО для заочників

Катерина Хорощак — 18 червня 2020, 20:53

Вступати на заочну форму навчання можна і без Зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це ректор Чернігівського національного технологічного університету, кандидат в міністри освіти і науки, ексрегіонал та плагіатор Сергій Шкарлет сказав під час співбесіди з Парламентським комітетом з питань освіти, науки та інновацій.

"Можлива трансформація, зокрема, в частині заочної форми.

ЗНО може не бути для заочника, якщо ми його ніколи не переведемо на стаціонар і ніколи не дамо права участі в бюджетному конкурсі", - розповів Шкарлет.

Також він сказав, що ЗНО впроваджували для того, щоб зменшити корупційний ризик. Сьогодні, на думку кандидата, цей ризик набагато менший.

"ЗНО сьогодні в тому вигляді, в якому воно є, є інструментом суду, але не може бути лише ЗНО інструментом суду.

Роль школи взагалі знівельована. 10% атестату. У нас, виявляється, що за три предмети ЗНО ми сьогодні виходимо і знівелюємо школу", - додав Шкарлет.

Сергій Шкарлет

Народна депутатка від партії "Голос" також була присутня на співбесіді. Ставлення Шкарлета до ЗНО вона пояснює так:

"Щодо ЗНО Шкарлет сказав, що ЗНО це добре, але:

  • для заочної форми навчання варто набирати без ЗНО (я не втрималась і сказала, що при цьому випускники отримують ідентичні дипломи, і там не вказано, чи людина вчилась на денній чи на заочній формі, але якоїсь чіткої реакції від кандидата в міністри не почула);
  • що варто збільшити вагу атестату при вступі. І це ж саме те, що зробив Табачник, як тільки прийшов до влади! Може хтось забув, як тоді масово скуповували шкільні журнали, щоб поміняти оцінки і покращити середній бал атестату?"

Шкарлет також сказав, що самостійно рішення щодо команди приймати не буде:

"Буду радитися і з комітетом, буду радитися із прем’єром та з Офісом президента. Жодній особі жодну посаду я не обіцяв. Навіть резюме ні в кого не збирав".

Також ректор не проти, щоб за середню освіту в міністерстві відповідала Любомира Мандзій, яка зараз виконує обов’язки міністра освіти і науки.

Попри те, що група науковців виявила у роботі Шкарлета значний обсяг плагіату, під час співбесіди кандидат це заперечив.

"Кандидат у міністри також заплутався у законодавчому регулюванні питання щодо мови викладання у закладах освіти, коли сказав, що з 1 вересня буде повністю заборонено навчання російською мовою у школах (а це не так – воно буде просто скорочене)", – пише Совсун.

У результаті комітет не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду очільника МОН, але рекомендував ВР визначитися щодо кандидатури Шкарлета шляхом голосування.

18 червня проєкт постанови щодо призначення Шкарлета очільником МОН на голосування у ВР не винесли.

Ймовірно, це можуть зробити 19 червня під пунктом "Про призначення члена Кабінету Міністрів України".

Нагадаємо, що відомо про Шкарлета:

Наприклад, у січні 2020-го Чернігівський технологічний університет придбав за державні гроші білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO вартістю більше 1,5 млн грн.

Освітяни, науковці та інші небайдужі 18 червня вийшли на протест під Верховну Раду проти призначення Сергія Шкарлета очільником МОН.

Раніше громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міністерства освіти і науки.

Також вони назвали критерії, яким мав би відповідати міністр.

Зокрема, освітяни вимагають людину з бездоганною професійною репутацією, системним баченням та розумінням і відданістю цінностям реформ.

Також вони склали список фаворитів, які, на їхню думку, відповідають цим критеріям:

  • заступниця директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Олександра Антонюк,
  • ректор Київського університету ім. Бориса Гринченка Віктор Огнев’юк,
  • директорка Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

Представники ініціативної групи "Дисергейт", які борються із плагіатом та відстоюють академічну доброчесність, також опублікували звернення до влади.

Вас також може зацікавити:

Випускників шкіл звільнили від підсумкової атестації у 2020 році, але не скасували ЗНО

Від 6 до 47 тис грн: МОН оприлюднило вартість контракту у вишах та профтехах на 2020 рік

Як проходитиме ЗНО-2020: за яких умов впустять з температурою 37,3°C, як сидітимуть учасники та як пити воду в масках

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні