Мовний омбудсмен проти скасування обов'язкового ЗНО з української літератури

Катерина Хорощак — 17 вересня 2020, 14:16

З 2021 випускники зможуть складати два види Зовнішнього незалежного оцінювання з української мови: з української мови та з української мови і літератури.

Тим, хто не планує вступати до вишу, достатньо буде пройти тест з української мови для отримання результату ДПА, повідомляли організатори ЗНО.

Якщо ж учасник обере сертифікаційну роботу з української мови і літератури, то зможе вступати на будь-яку спеціальність.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь проти такого нововведення, оскільки вважає це однією з найбільших загроз і для освітньої реформи, і державної гуманітарної політики загалом.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Тарас Кремінь. Фото: Катерина Хорощак

"Скасування обов'язкового ЗНО з української літератури - це одна з найбільших загроз, яка може бути по відношенню і до освітньої реформи, і державної гуманітарної політики загалом.

Засвоїти українську мову без високого рівня вивчення української літератури - неможливо", - розповів Кремінь.

Він додав, що готує звернення до прем'єр-міністра України та Міністерства освіти України, щоб "ця норма була переглянута або аргументована".

Вас також може зацікавити:

З 2021 року буде два види ЗНО з української мови

ЗНО-2021: з'явилися орієнтовні дати проведення тестування

Мовний омбудсмен перевірить, чи перейшли російськомовні школи на українську мову навчання

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь про утиск російської мови в Україні: "Очевидних ознак цього немає". Ексклюзивне інтерв’ю

"Ми сильні тим, що у нас є люди, які розмовляють російською. Сильні, тим, що різні". Інтерв'ю з міністром Олександром Ткаченком

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні