Топ-5 науково-популярних українських блогерів, на яких варто підписатися

Яна Осадча — 4 грудня 2021, 10:00

Розширити світогляд та більше дізнатися про науку та медицину допоможуть українські блогери та блогерки, які пишуть та знімають серйозний контент в доступному та цікавому форматі.

Український інститут медіа та комунікації визначив 5 найпопулярніших вітчизняних науково-популярних блогерів.

"Українська правда Життя" поспілкувалася з деякими з них.

Олексій Коваленко, "Довколаботаніка"

Блог "Довколаботаніка" веде науковий співробітник Національного науково-природничого музею, ботанік Олексій Коваленко.

З дописів блогера можна дізнатися, хто такі жаба-зомбі, або свиня-олень. Крім того, на сторінці чимало мемів, дотепних картинок та іншого розважального контенту.

29 листопада 2021 року "Довколаботаніка" відсвяткувала своє п’ятиріччя. Спочатку сторінка була створена для просування природничих екскурсій, але досить швидко перетворилася на науково-популярний блог.

Тут можна почерпнути знання не лише з ботаніки, а й з палеонтології, зоології, а іноді навіть геології.

Зараз "Довколаботаніка" це такий собі маленький "медіахолдинг", в який входять сторінка на Facebook, канал на Youtube і сайт, на який, за словами Олексія Коваленка, в нього ще часу не вистачає.

Крім того, Олексій Коваленко є автором книги "Фрукти проти овочів", де йдеться про те, чому кавун – не ягода, а помідор – не овоч.

А в грудні має вийти в світ ще одна книга автора під назвою: "Рослини-прибульці: як борщівник та амброзія захоплюють Землю".

Дар’я Озерна, "МОЗ попереджає, Озерна запобігає"

Біологиня за фахом Дар’я Озерна вже 5 рік працює, як вона сама каже, у сфері адвокації здоров'я – пропагування доказової медицини з допомогою різних каналів.

Як розповіла Дар’я Озерна "Українській правді. Життя" Telegram-канал "МОЗ запобігає, Озерна попереджає" почався, як "проект на колінці", де були пости на 1 речення.

"Я кілька разів писала про нього в Facebook і додавала власні меми. Але аудиторія за 2 місяці виросла до майже 3 тисяч", – розповідає блогерка.

На каналі можна знайти викладені простою мовою медичні настанови, розповіді про доглядову косметику з доказової точки зору та трохи історії медицини.

Крім того Дар’я веде дві програми на радіо "Культура" – "ФізКультура" та "Еврика".

Вона – авторка серії книжок "Оптимістично про здоров'я".

Колаж Українського інституту медіа та комунікації

Ольга Маслова, "Наука як по маслу"

Ольга Маслова – кандидатка біологічних наук, вона спеціалізується на вивченні стовбурових клітин. Каже, що дуже любить свій об’єкт досліджень, але з 2016 року відійшла від лабораторної роботи і сконцентрувалась на популяризації науки.

"Я розказую людям про те, як працює наш організм на клітинному рівні, пояснюю різницю між адекватним здоровим способом життя та тим, що часто продають під цим словосполученням", – розповідає Ольга "Українській правді. Життя".

Одна з найулюбленіших тем Ольги Маслової – біологічний годинник, вона навіть стала співавторкою книги "Коли я нарешті висплюся?" Також вона написала книгу "Пригоди клітин", яка присвячена загальним питанням біології та біотехнологій.

Головний проект Маслової Nobilitet спрямований на популяризацію нобелівських досягнень. Вона разом з рекламницею Валерією Лошмановою розповідають про наукові події в такому собі "світському" форматі, аби донести інформацію до тих, хто далекий від досягнень нобелівських лауреатів.

Також Ольга Маслова веде передачу "Наука як по маслу" на Громадському радіо, під час якої спілкується з іншими науковцями на актуальні питання.

Ольга має аккаунти в різних соціальних мережах, щоб пропагувати науку різним категоріям людей.

"Я люблю всіх, хто цікавиться науковим поглядом на світ. Маю аккаунти є у всіх соцмережах і, зазвичай, я не дублюю контент: у TikTok більше дуркую, на Facebook – пишу тексти та викладаю фотографії. Намагаюсь навіть у побутові теми вплітати трохи науки", – каже біологиня.


Артем Албул, "Клятий раціоналіст"

Цікавою "родзинкою" Youtube-каналу Клятий раціоналіст є розвінчання різноманітних антинаукових фейків та міфів. Зокрема, міфів про сон, зір, блискавку.

Влогер також розповідає про здоров’я та наукові відкриття. Канал наразі має 195 тис. підписників.

Сам автор характеризує свій канал так: "україномовний науково-популярний контент, пропаганда раціоналізму та презумпція наукового методу".

Найпопулярніше відео на каналі Артема Албула, яке набрало більше мільйона переглядів, було присвячене питанню – чи треба вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19.

Ганна Кузьо, "Все про птахів"

Ганна Кузьо – екологиня, займається орнітологією, наукою, яка вивчає птахів. З 2012 року Ганна популяризує свою улюблену справу: проводить групові екскурсії та вчить дітей і дорослих розпізнавати птахів.

"Я навчила понад 300 людей із 12 міст України, Великої Британії та Нідерландів визначати птахів", – розповідає Ганна Кузьо в коментарі "Українській правді. Життя".

У 2020 екологиня створила сторінку "Все про птахів з Ганною Кузьо" у Facebook й одночасно сторінку в Instagram і почала вести їх, як блоги про птахів, бьордвочинг (спостереження за птахами) та трішки про себе.

Згодом до цих сторінок ще додалися аккаунти у TikTok та Telegram.

"Найбільш стабільно дописую у Facebook та Instagram, в TikTok багато пізнавальних й іноді кумедних відео про птахів, лайфхаки із визначення, цікавинки з науки. У Telegram цікавості із наукових джерел", – розповідає Ганна.

Вона каже, що її переважно читають батьки, чиї діти задають багато питань, на кшталт "а що це за пташка" та дорослі, у яких з'явився вільний час на втілення юнацьких мрій стати біологом чи просто – для хобі та відпочинку.

В TikTok екологиню більше читають діти, і вона дуже пишається саме цією аудиторією.

"Тішить, що діти теж цікавляться птахами. Ким би вони не стали в майбутньому, яку б професію не обрали це будуть люди, які люблять та бережуть природу.

Моя мрія познайомити українців з природою рідного краю. Ми бережемо те, що любимо. А любимо те, що розуміємо. Через знайомство з птахами люди стають ближчими до природи. І таких людей бракує", – каже вона.

Вас також може зацікавити:

Створити мікрочіп із піску та проїхатися на велосипеді з квадратними колесами: чим дивує відвідувачів Музей науки МАН

Українські учні привезли 18 медалей з міжнародного конкурсу наукових винаходів

21% українців вважає, що релігія перемагає у конфлікті з наукою. Опитування

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні