Ворог розкидає вибухівку під виглядом іграшок. Що робити, якщо ви знайшли підозрілий предмет

— 2 березня 2022, 12:38

В Україні – сьомий день війни. Ворог настільки деморалізований, що застосовує підлу зброю, аби зашкодити мирному населенню.

Ворог розкидає в людних місцях українських міст мобільні телефони, рюкзаки, пакети та навіть дитячі іграшки, начинені вибухівкою. У жодному разі не можна їх піднімати чи навіть торкатися!

Центр громадського здоров'я розповів, що робити, якщо ви натрапили на підозрілий предмет.

Що робити, якщо ви знайшли небезпечний предмет?

  • Негайно дзвоніть у поліцію, Державну службу з надзвичайних ситуацій або територіальну оборону вашого міста чи села. Важливо надати якомога точніше розташування ймовірної вибухівки, а також дату і час її виявлення.
  • Якщо ви стали свідком того, що невідома особа залишає підозрілі предмети, намагайтеся якнайкраще роздивитися її і запам'ятати примітні риси: зовнішність, одяг, авто та його номерні знаки.
  • Розкажіть іншим людям про небезпечну знахідку, особливо тим, хто знаходиться поруч. За можливості, треба евакуювати їх з потенційного місця вибуху.
  • Не підходьте, не чіпайте руками та не зсувайте з місця підозрілий предмет. Це може завдати непоправних наслідків вашому здоров'ю або навіть коштувати життя.
  • За можливості позначте або огородіть місце знахідки (для огорожі можна використати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки яскравої матерії тощо).
  • Також радять відмовитися від куріння та користування засобами радіозв'язку поблизу місця, де знаходиться імовірна вибухівка.
  • Спробуйте забезпечити підозрілий предмет охороною, яка б спостерігала за ним доти, доки на місце не прибуде поліція, рятувальники чи представники тероборони. При цьому варто перебувати на безпечній відстані від підозрілого предмета.
Фото: Sinicakover/Depositphotos

Також у ЦГЗ наголосили, що у жодному разі не можна торкатися боєприпасів, що не розірвалися.

Нагадаємо, 24 лютого о 5 ранку Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України. Ворог знищує та руйнує не лише стратегічно-важливі об'єкти, але і житлові будинки. Ми писали, як діяти, якщо через обстріли чи ракетний удар у вашому будинку стався витік газу.

Також опублікували інструкцію щодо дій мирного населення під час ворожих обстрілів.

Крім того, ви маєте знати, що робити у випадку хімічної атаки чи аварії на хімічному підприємстві.

Вас також може зацікавити:

Що робити, якщо будинок починає обвалюватись або обвал вже стався? Інструкція

Що робити у випадку хімічної атаки чи аварії на хімпідприємстві? Інструкція МОЗ

Як підготувати дітей до надзвичайних ситуацій, зокрема до війни? Інструкція

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні