Росіяни ймовірно викрали з Херсона 58 дітей-сиріт. Ексдитячий омбудсмен звинувачує Денісову

Яна Осадча — 27 квітня 2022, 21:39

Колишній Уповноважений Президента з питань прав дитини Микола Кулеба заявив, що в окупованому Херсоні з підвалу церкви вивезли 58 дітей-сиріт у невідомому напрямку.

Він стверджує, що дітей забрали представники ФСБ та звинувачує в цьому омбудсмена Людмилу Денісову, яка розголосила місцезнаходження дітей.

"Низький уклін Людмилі Денісовій, що вчора ФСБ росії вивезло 58 дітей-сиріт у невідомому напрямку", – написав Кулеба.

В офісі Денісової цю інформацію заперечують, але офіційно не коментують.

Людмила Денісова

Як розповів Микола Кулеба "Українській правді. Життя", він займається евакуацією дітей з гарячих точок з перших днів війни.

Зокрема, Кулеба з командою хотів вивезти на підконтрольну Україні територію дітей з Херсона, однак деталі плану зберігалися в секреті.

За словами ексомбудсмена, 58 дітей до 5 років, серед яких є діти з інвалідністю, знаходилися на території церкви, куди їх вивезли з будинку малюка.

"Представники церкви облаштували для дітей, приміщення та підвал, забезпечили шикарне харчування", – каже він.

Кулеба розповідає, що Денісова присвятила цій ситуації два пости. Перший був опублікований 16 квітня, а другий – 25-го.

"У другому пості вона деталізувала, де знаходяться діти. І чомусь дала варіант російською. Навіщо? Щоб легше читати було окупантам?

Як на мене, це – пособництво ворогу. Вона закликає врятувати дітей через соціальні мережі.

Однак вона ж не волонтерка, а чиновниця високого рангу. Вона могла напряму звернутися і до Офісу президента, і до ЗСУ, і до Генпрокуратури", – каже колишній дитячий омбудсмен.

Кулеба стверджує, що після допису Денісової йому зателефонували люди, які опікуються дітьми, і сказали, що до них навідалося ФСБ. Перед тим росіяни обшукували місцеві церкви.

Мовляв, дітей вивезли, а пастора церкви затримали. Йому не дають можливості виїхати, і наразі існує загроза його життю.

"Куди повезли дітей конкретно, я не знаю. Є кілька варіантів. Їх можуть або використати, як "живий щит", або вивезти в РФ і сказати, що врятували їх від "бандерівців", – вважає Микола Кулеба.

В офісі Людмили Денісової, яка перебуває у Страсбурзі, "УП. Життя" повідомили, що інформація про вивіз дітей росіянами не відповідає дійсності.

"Так, дітей вивезли з підвалу церкви. Однак вони в безпеці. Це підтвердили в Херсонській обласній адміністрації", – розповіла представниця омбудсмена, однак офіційно коментувати ситуацію відмовилася.

Представниця Уповноваженої запевнила, що невдовзі Людмила Денісова сама виступить з спростуванням звинувачень Кулеби та надасть докази.

Кулеба назвав заяви офісу Денісової "брехнею та спробою виправдатися".

Нагадаємо, росіяни захопили будівлю міської ради та призначили своего "мера" та "голову ОДА".

Вас також може зацікавити:

Близько 400 українців звернулися до омбудсмена через зґвалтування окупантами – Денісова

Безпека у месенджерах: як захиститись від ворога онлайн?

Як повідомити, що вас депортують в Росію – пояснює РНБО

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні