Росія примусово вивезла з України понад 234 тисячі дітей – радниця Зеленського

Діана Кречетова — 1 червня 2022, 18:17

Окупанти від початку повномасштабної війни примусово вивезли понад 234 тисячі українських дітей до Росії, Білорусі або на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

Про це повідомила уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук під час брифінгу 1 червня.

"За даними з відкритих джерел, станом на сьогодні кордон у бік Росії та ОРДЛО перетнуло понад 234 тисячі дітей. Це примусово депортовані, примусово переміщені діти або на тимчасово окуповані території, або до РФ, або до республіки Білорусь", – констатувала Герасимчук.

Уповноважена наголосила, що такі дії росіян є незаконними і забороненими Женевською конвенцією та міжнародним правом.

Дії, які РФ вчиняє щодо дітей в Україні, мають всі ознаки геноциду українського народу. Фото: Halfpoint/Depositphotos

"Ми будемо боротися за абсолютно кожну українську дитину. Сьогодні ми також можемо сказати, що світ дорослих людей провалив День захисту дітей в Україні.

Україна робить абсолютно все, щоб забезпечити добробут кожної дитини, тому що кожен українець зараз розуміє, що діти – це наше майбутнє. Без дітей майбутнього в нашій країні немає", – підкреслила Герачимчук, визнавши, що система захисту дітей в Україні є "дуже недосконалою".

Читайте також: Екскурсія, яка не відбудеться: у Львові виставили порожні автобуси у пам'ять про вбитих дітей

Вона додала, що через війну потерпає абсолютна більшість українських дітей – понад 7,5 мільйонів, і йдеться не лише про тілесні ушкодження.

"Це і порушення психологічного, психоемоційного стану, і абсолютне порушення всіх прав дитини. Ті дії, які вчиняє РФ щодо українських дітей, мають всі ознаки геноциду українського народу", – заявила уповноважена президента з прав дитини.

Нагадаємо, Путін підписав указ про спрощення набуття громадянства РФ для українських дітей-сиріт або тих, хто залишився без батьківського піклування, зокрема на тимчасово окупованих територія.

Читайте також: "Якщо мати не знайдеться, ми його усиновимо". Історії дітей, які знаходять тимчасові родини під час війни

Реклама:

Головне сьогодні