Буремні 90-роки в Україні показали в ілюстраціях. ФОТО

Михайло Загородній — 22 липня 2022, 09:00

90-роки мають важливе значення для розуміння трансформації України у вільне демократичне суспільство.

Видавництво "Основи" спільно з Depositphotos створили другий номер українського фотожурналу "SALIUT", у якому через світлини досліджуються 1990-ті роки в Україні.

За допомогою них можна простежити, чому за дезінформацією успіх України розглядається Росією як загроза.

90-ті роки були періодом відразу після розпаду Радянського Союзу, і з розвитком незалежності України зростав і гнів Росії.

Фото: Валерій Милосердов

Читайте також: Ритейлер LEGO створив фігурки українських жінок-військових. ФОТО

Росіяни завжди вважали Україну менш важливою та залежною нацією, хоча 90-ті були десятиліттям, яке зміцнило українське суспільство на тлі кричущих провалів системи Радянського Союзу, де панувала Росія.

"Цей випуск про 90-ті – справжня візуальна мандрівка, ода несамовитому періоду української історії, і він якнайкраще ілюструє потенціал бібліотеки Depositphotos, повноцінного візуального архіву, що дозволяє створювати не лише дизайн, а й мистецькі роботи", – каже Анастасія Федь-Тітова, Head of PR & Communications Depositphotos.

Випуск поділяється на дві смислові частини, перший розділ дозволяє простежити політичні реалії 90-х років через ілюстрації можна буде в проєктах Романа Пятковки, Юрія Косіна, Валерія Милосердова.

Фото: Арсен Савадов

У період 90-х років набуває окремого сенсу сама людина та її місце в тогочасному суспільстві. Це можна побачити в проєктах Ріти Островської, Сергія Браткова, Миколи Троха та Арсена Савадова.

Вони тематично охоплюють охоплять прошарки суспільства: від євреїв-емігрантів до дітей-безхатьків. Спеціально для цього розділу підготовано інтерв’ю з Олександром Чекменьовим про його знакову серію "Паспорт".

Читайте також: У Празі показують техніку російських окупантів, яку знищили ЗСУ. ФОТО

Фото: Роман Пятковка

У другому розділі розглядається вплив 90-х на естетику та реалії сьогодення, зокрема через роботи тих, хто ріс та дорослішав в ті самі роки.

Проєкти Євгена Нікіфорова, Julie Poly, Валентина Бо та В’ячеслава Полякова покажуть нам, яким же насправді було найбільш міфологізоване десятиліття найновішої історії України.

Фото: Євген Нікіфоров

У цьому розділі також Роман Михайлов та платформа Depositphotos створили серію колажів, які передають дух 90-х з усією їхньою напругою, невизначеністю, скрутою чи небезпеками.

Фотограф звертає увагу, що багато людей продовжують жити 90-ми роками і реалії того часу багато в чому актуальні сьогодні.

Читайте також: Українські полярники показали розфарбовані лишайниками скелі Антарктиди. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні