У Китаї знайшли рештки птаха з черепом, як у тиранозавра. ФОТО

Олена Барсукова — 12 січня 2023, 17:55

У Китаї знайшли скам’янілість птаха віком 120 мільйонів років, який має череп, схожий на той, що був у тиранозавра Рекса.

Про це розповіли вчені у новому дослідженні, опублікованому в журналі Nature Ecology and Evolution, пише LiveScience.

"Приблизно 120 мільйонів років тому страшний птах із черепом, який був жахливо схожий на череп тиранозавра рекса, літав у небі раннього крейдяного періоду в пошуках м’ясної їжі", – йдеться у повідомленні.

Аналіз цього раніше невідомого виду може пояснити, як птахи еволюційно відділилися від решти динозаврів.

Читайте також: Якими були б сучасні динозаври, якби не вимерли?

Фото: WANG Min

Сучасні птахи – це єдина лінія динозаврів, які пережили удар астероїда близько 66 мільйонів років тому. Але досі невідомо, як саме птахи еволюціонували від решти тероподів – групи двоногих з порожнистими кістками та трьома пальцями або кігтями на кожній нозі.

Новий вид, знайдений у Китаї, назвали Cratonavis zhui. Ймовірно, він населяв планету у період між найдавнішим відомим птахом археоптериксом, що жив приблизно 150 мільйонів років тому в юрський період, та більш сучасними орнітотораксами (це група динозаврів, яка вже розвинула багато рис сучасних птахів).

Дослідники проаналізували нову скам’янілість за допомогою комп’ютерної томографії з високою роздільною здатністю, яка дозволила їм зібрати кістки в 3D.

Команда виявила, що скелет схожий на представників Ornithothoraces, але деякі кістки мають напрочуд міцні. Тобто у цього доісторичного птаха є схожності з "непташиними" динозаврами.

Найбільше вчених вразила подібність в черепі. Його форма "майже ідентична формі таких динозаврів, як T. rex", кажуть вчені.

Читайте також: Пращур курей: в Австралії знайшли лапи найбільшого вимерлого птаха на Землі

Фото: ZHAO Chuang

Череп птаха вказує на те, що він був хижаком. Він також не міг рухати верхньою щелепою окремо від нижньої.

Ця здатність розвинулася досить пізно в еволюційній історії птахів, вважає провідний автор дослідження Чжіхен Лі, палеонтоголост Інституту палеонтології та палеоантропології хребетних (IVPP) Китайської академії наук.

C. zhui також має значно довшу лопатку, плечову кістку, яка використовується під час польоту, і першу плесневу кістку, знайдену в стопі, якщо порівнювати його з сучасними птахами.

Подовжена лопатка у C. zhui, ймовірно, компенсувала загальний недорозвинений літальний апарат у цього птаха.

А розширені плеснові кістки, ймовірно, залишилися від наземних хижих птахів, яким потрібно було бігати.

Згодом ці кістки у птахів стали набагато коротшими, щоб пернаті могли приземлятися на гілки та хапати здобич у повітрі кігтями, а не бігти за нею.

Несподівана довжина кісток у скам'янілостях C. zhui підкреслює, що скелет ранніх птахів був пластичний, каже співавтор дослідження Чжунхе Чжоу.

Вчені припускають, що певні ознаки скелета могли розвинутися незалежно від еволюції інших птахів (це явище відоме як конвергентна еволюція).

Утім, вчені ще досліджують це питання.

Читайте також: В Австралії відкрили вид найстарішого орла, який жив 25 мільйонів років тому

Реклама:

Головне сьогодні