Смачно, солодко та швидко. 5 легких рецептів шоколадних десертів
Як приготувати десерт з шоколадом швидко та смачно?
УП. Життя зібрали 5 рецептів десертів з шоколаду, які допоможуть посмакувати улюблені солодощі або спробувати нові страви.
Пропонуємо переглянути рецепти та підготуватись до Всесвітнього дня шоколаду.
Шоколадний фондан
Шоколадний фондан. Фото: Ryan Liebe for The New York Times. Food Stylist: Simon Andrews. |
Інгредієнти:
- 85 грамів гіркого подрібненого шоколаду (70-74% какао) – приблизно ½ склянки
- 3 столові ложки вершкового масла, нарізаного кубиками
- 3 столові ложки цукру
- 1 велике яйце
- 1 великий жовток
- ½ чайної ложки екстракту ванілі
- ⅛ чайної ложки солі
- 2 столові ложки борошна
- цукрова пудра (за бажанням)
Приготування:
Крок 1
Розігрійте духовку до 220°C і змастіть вершковим маслом форму.
Крок 2
Змішайте шоколад і 3 столові ложки вершкового масла в термостійкій мисці, поставленій над каструлею з киплячою водою.
Варіть суміш, періодично помішуючи, до повного розплавлення та однорідної консистенції.
Або ж помістіть масу в миску (не використовуйте металевий посуд) та поставте в мікрохвильову піч на 30-секундні режими, помішуючи, до повного розплавлення та однорідної консистенції, приблизно 1 хвилину.
Зніміть з вогню і відставте суміш в сторону.
Крок 3
У середній мисці змішайте 3 столові ложки цукру, яйце, жовток, ваніль і сіль.
Інтенсивно збивайте, поки суміш не стане густою та пінистою, приблизно 2 хвилини.
Просійте борошно до однорідної маси.
Крок 4
Лопаткою додайте шоколад до яєчної суміші та обережно перемішуйте до однорідної консистенції.
Крок 5
Вилийте суміш у форму для випікання. Випікати 12-14 хвилин або поки краї не схопляться і не піднімуться, але середина все ще буде м'якою при легкому натисканні.
Ви також можете накрити тісто і поставити його в холодильник на добу наперед. Додайте додатково хвилину або 2 до часу випікання, якщо випікаєте пиріг прямо з холодильника.
Крок 6
За допомогою лопатки або маленького ножа звільніть краї пирога від форми. Поставте тарілку на форму та обережно переверніть теплий пиріг.
Посипте десерт цукровою пудрою і подавайте з морозивом або збитими вершками.
Читайте також: Як приготувати корисний десерт? 5 рецептів солодощів
Шоколадний заварний крем без випікання
Шоколадний заварний крем без випікання. Фото: AMY SIMS |
Інгредієнти:
- ¼ склянки молока
- 3 столові ложки цукру
- 1 великий яєчний жовток
- 85 грамів гіркого дрібно нарізаного шоколаду
- дрібка солі
- 2 столові ложки розм’якшеного вершкового масла
- ½ склянки жирних вершків
- щіпка меленої кориці
Приготування:
Крок 1
У невеликій каструлі змішайте молоко з 2 столовими ложками цукру і нагрійте до утворення пари та розчинення цукру.
Яєчний жовток покладіть в невелику миску і поступово додавайте в гаряче молоко.
Варіть суміш на помірному вогні, постійно помішуючи, до легкого загустіння, приблизно 2 хвилини.
Крок 2
Зніміть каструлю з вогню, додайте подрібнений шоколад, сіль та збийте до однорідної маси.
Додайте вершкове масло.
Розлийте заварний крем у 2 неглибокі миски та поставте у холодильник, приблизно на 5 хвилин.
Крок 3
Тим часом у середній мисці збийте вершки з корицею та 1 столовою ложкою цукру до м'якої консистенції.
Вилийте крем на заварні тістечка, посипте вершки шоколадною стружкою і подавайте до столу.
Читайте також: Що потрібно знати про спаржу та як її готувати: 3 простих рецепти
Бригадейро
(традиційний бразильський десерт)
Бригадейро. Фото: NoirChocolate/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 2 столові ложки вершкового масла
- 1 банка згущеного молока
- ½ склянки какао-порошку
- щіпка солі
- 85 грамів подрібненого шоколаду
Приготування:
Крок 1
У каструлі середнього розміру на середньому повільному вогні розтопіть 2 столові ложки вершкового масла.
Додайте згущене молоко, какао-порошок і сіль.
Крок 2
Варіть суміш, помішуючи, до однорідної консистенції та легкого загустіння, 10-12 хвилин.
Перекладіть суміш для бригадейро в миску і поставте в холодильник до застигання, приблизно на 30 хвилин.
Крок 3
Змащеними вершковим маслом руками зробіть 20 кульок розміром зі столову ложку.
Обваляйте кульки в шоколадній посипці.
Подавайте десерт охолодженим.
Читайте також: Як приготувати гарячий шоколад вдома: 5 осінніх рецептів
Шоколадне печиво з нутеллою
Шоколадне печиво з нутеллою. Фото: CHEF LINDSEY |
Інгредієнти:
- ½ склянки розм'якшеного вершкового масла
- ⅓ склянки нутелли
- ½ склянки цукру
- 1 велике яйце
- 2 чайні ложки ванільного екстракту
- 600 грамів борошна
- 2 чайні ложки кукурудзяного крохмалю
- 1 чайна ложка соди
- ½ чайної ложки солі
- 1 склянка шоколадної крихти
Приготування:
Крок 1
У середній мисці збийте борошно, кукурудзяний крохмаль, соду та сіль.
Крок 2
Збийте масло, нутеллу, цукор, яйце і ваніль до однорідної маси.
Крок 3
Повільно додавайте борошняну суміш до маси.
Крок 4
Перемішайте шоколадну крихту, поки вона добре не розподілиться.
Крок 5
Зробіть з тіста кульки діаметром 2-3 см і викладіть на застелене пергаментом деко, тарілку або тацю.
Накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в холодильник хоча б на 2 години або на ніч.
Крок 6
Розігрійте духовку до 350°C.
Викладіть тісто на деко, застелене пергаментом.
Випікайте 9-11 хвилин.
Крок 7
Дайте охолонути 5 хвилин на деко перед тим, як перекласти на решітку для повного охолодження.
Шоколадний торт
Шоколадний торт. Фото: chasbrutlag/Depositphotos |
Інгредієнти:
Для торта:
- 200 г цукрової пудри
- 200 г розм’якшеного вершкового масла
- 4 великі яйця
- 200 г борошна
- 2 ст.л. какао-порошку
- 1 ч.л. розпушувача
- ½ ч.л. ванільного екстракту
- 2 ст.л. молока
Для масляного крему:
- 100 г подрібненого молочного шоколаду
- 200 г розм’якшеного вершкового масла
- 400 г цукрової пудри
- 5 ст.л. какао-порошку
- 2 ст.л. молока
Для шоколадної крихти (за бажанням):
- 50г чорного шоколаду
- 25г молочного шоколаду
- 25 г білого шоколаду
Приготування
Крок 1
Розігрійте духовку до 190°C – 170°C.
Змастіть маслом дно і боки двох 20-сантиметрових круглих форм і вистеліть дно пергаментом для випічки.
Крок 2
У великій мисці збийте 200 г цукрової пудри, 200 г розм'якшеного вершкового масла, 4 великих яйця, 200 г борошна швидкого підйому, 2 ст.л. какао-порошку, 1 ч.л. розпушувача, ½ ч.л. ванільного екстракту, 2 ст.л. молока і дрібку солі до світлої маси.
Крок 3
Розподіліть суміш між підготовленими формочками. Випікайте 20 хвилин або до тих пір, поки шпажка, вставлена в центр пирога, не вийде чистою.
Крок 4
Дайте охолонути випічці у формі протягом 10 хвилин, потім витягніть на решітку для повного охолодження.
Крок 5
Для масляного крему покладіть 100 г подрібненого молочного шоколаду в термостійкий посуд і розтопіть у мікрохвильовій печі, помішуючи кожні 30 секунд.
Дайте розтопленому шоколаду охолонути протягом 5 хвилин.
Крок 6
200 г розм'якшеного вершкового масла та 400 г цукрової пудри розітріть виделкою.
Крок 7
Просійте 5 ст.л. какао-порошку з дрібкою солі, влийте розтоплений шоколад і 2 ст.л. молока.
Знову перемішайте до однорідної маси.
Крок 8
На підставку для торта або велику тарілку викладіть коржі разом з половиною масляного крему, а зверху – решту крему.
За бажанням прикрасьте шоколадною стружкою.
Крок 9
Для приготування шоколадної крихти: розтопіть 50 г чорного шоколаду та виливайте його на деко, застелене пергаментом або фольгою.
Крок 10
Тепер розтопіть 25 г молочного шоколаду та 25 г білого шоколаду і полийте ними темний шоколад, поки він не застиг.
Крок 11
Обережно струсіть форму, щоб розрівняти суміш, і залиште її застигати в прохолодному місці.
Поріжте торт на шматочки.
Смачного!
Читайте також: Їстівні квіти: як красиво урізноманітнити раціон