У Мінреінтеграції пояснили, як отримати паспорт 14-річній дитині з ТОТ

— 14 липня 2023, 09:00

Діти, які досягли 14-річного віку під час проживання на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), могли зіштовхнутися із труднощами при оформленні першого паспорта громадянина України.

Що робити у такі ситуації, пояснили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Для отримання паспорта особа такого віку має звернутися до будь-якого територіального підрозділу Державної міграційної служби.

Потрібно надати такі документи:

  • Свідоцтво про народження або витяг із ДРАЦСу (за наявності). Якщо відсутній документ, інформацію працівники ДМС перевірять самостійно.
  • Паспорти батьків або одного з них (для перевірки належності до громадянства України). Якщо особа не підтримує стосунки з батьками або не може надати їх через воєнний стан, достатньо надати інформацію про такі документи.
  • Якщо один із батьків є іноземцем або особою без громадянства, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.
  • Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Крім того, за наявності може подаватися реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП).

"У разі відсутності оригіналів документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, заявником також можуть подаватися копії таких документів або інформація (персональні дані) батьків (чи одного з них)", – додають у відомстві.

Але у ДМС зазначають: подання копій вказаних вище документів не є обов’язковою умовою при прийнятті від заявника документів для оформлення паспорта та не може бути підставою для відмови в оформленні документа.

Проблеми щодо оформлення та відновлення паспортів обговорили під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук на засіданні Координаційного штабу з питань забезпечення виїзду громадян України з ТОТ.

Станом на 8 липня, за 500 днів великої війни загинуло майже 500 дітей. Разом із тим Росія депортувала понад 20 тисяч українських дітей, 4,5 тисячі з них – мали статус сироти чи були позбавлені батьківського піклування.

Читайте також: Всі діти наші. Як ми прийняли під опіку дітей з окупованої Херсонщини.

Реклама:

Головне сьогодні