У Непалі померла дівчинка, яку вигнали в "хатину на час менструації"

Олена Барсукова — 11 серпня 2023, 12:05

У Непалі померла дівчинка, яку змусили залишитися в "хатині на час менструації", куди за народним звичаєм виганяють дівчат.

16-річна Аніта Чанд із західного району Байтаді, що межує з Індією, померла 9 серпня від укусу змії. Плазун атакував її, коли вона спала в хатині, повідомляє The Guardian.

Попри всі зусилля, спрямовані на викорінення звичаю вигнання дівчат і жінок під час менструації, Непал зробив кілька кроків назад через пандемію COVID-19, кажуть правозахисники.

Йдеться про незаконну практику під назвою "чхаупаді", коли жінок під час менструації змушують жити в хатинах за межами їхніх домівок.

Це вже не перший випадок, коли дівчина гине у такій печері – до цього смерть від "чхаупаді" зафіксували у 2019 році.

ВІДЕО ДНЯ

Читайте також: Місячні у бомбосховищі: як стежити за гігієною в умовах війни? Рекомендації МОЗ

Фото ілюстративне: Nadine Swart/GettyImages

Традиція існує через багатовікове переконання, що жінки та дівчата є "нечистими" та "недоторканними" під час менструації. Їм не дозволяється займатися певною діяльністю, а в деяких випадках їх виганяють у "хатини для менструацій" навіть попри те, що у 2005 році "чхаупаді" була заборонена.

Ця практика глибоко вкорінена в західному Непалі, хоч і карається ув'язненням до трьох місяців і штрафом у розмірі 3 тисяч непальських рупій (22 долари США).

Поліція району Байтаді заявила, що розслідує смерть Аніти Чанд. А сім'я дівчинки заперечує, що у неї були місячні, коли вона померла.

"Ми працюємо над тим, щоб покласти край цій практиці, але нам ще багато чого треба зробити", – сказала віце-голова сільського муніципалітету Панчешвар у Байтаді Біна Бхатта.

Нагадаємо, тим часом Шотландія першою у світі зробила безкоштовними прокладки і тампони для жінок.

Читайте також: Менструація: що це таке, як пережити місячні і ПМС, в яких випадках іти до лікаря

Реклама:

Головне сьогодні