НАУ хоче передати Льотну академію до Харківського університету Повітряних сил: у МОН відреагували

Анастасія Поя — 2 жовтня 2023, 15:53

У Національному авіаційному університеті хочуть передати Льотну академію до Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Відповідне рішення затвердила Вчена рада Національного авіаційного університету, повідомляють на сайті закладу.

Водночас у коментарі "УП. Життя" в Міністерстві освіти і науки повідомили, що це не можливо зробити без рішення Кабміну.

У НАУ зазначають, що хочуть передати цілісний майновий комплекс Льотної академії НАУ до сфери управління Міністерства оборони України як відокремленого структурного підрозділу Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Фото: Льотна академія НАУ

У протоколі засідання Вченої ради пишуть, що метою є "сприяння розвитку системи військової освіти, зміцнення кадрового потенціалу Повітряних Сил ЗСУ та подальшого розгортання підготовки висококваліфікованих фахівців для військової авіації".

ВІДЕО ДНЯ

На сайті закладу додають, що підставою для рішення стало:

  • звернення колективу Льотної Академії НАУ щодо відокремлення зі структури НАУ;
  • звернення керівництва Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба щодо необхідності використання навчально-матеріальної бази Академії для виконання завдань із забезпечення обороноздатності країни;
  • необхідність у задоволенні потреб в підготовці авіаційного персоналу за міжнародними стандартами у рамках стратегії розвитку авіації України.

У закладі на погодження до міністерства освіти і науки скерували проєкт Розпорядження Кабміну "Про передачу цілісного майнового комплексу Льотної академії Національного авіаційного університету до сфери управління Міністерства оборони України".

Заклад пропонують назвати – Льотна академія Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Згідно з документом, студенти, які навчаються в Льотній академії НАУ, мають продовжити навчання в Льотній академії Харківського національного університету повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Як відреагували в МОН

У коментарі "УП. Життя" заступник міністр освіти і науки Михайло Винницький розповів, що станом на 15.15 2 жовтня проєкт розпорядження від НАУ йому не надходив.

За його словами, Вчена рада НАУ прийняла "необґрунтовані законодавством рішення".

"Я б рекомендував керівництву Національного авіаційному університету читати законодавство тому, що Вчена рада не приймає рішення про передачу майна. Для цього потрібно рішення Кабінету Міністрів", – додав Винницький.

Фото: НАУ

Раніше джерело в МОН повідомило "УП. Життя", що найближчим часом Уряд може розглянути розпорядження про реорганізацію Національного авіаційного університету (НАУ) в Києві.

Попередньо планується розподіл НАУ на дві структури: Державний університет "Київський авіаційний інститут" (історична назва НАУ) й окремий заклад під назвою Українська державна льотна академія (м. Кропивницький).

Водночас у НАУ попросили цього не робити й висунули свої прохання.

Нагадаємо, за інформацією НАУ, Льотна академія та Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба хоче об'єднати зусилля задля підготовки авіаційного персоналу. Водночас в академії раніше прокоментували, що про такі плани не чули.

Читайте також: "Я за себе не ручаюсь": ректор НАУ пригрозив студентам через жарти про Шкарлета. ВІДЕО

Реклама:

Головне сьогодні