Науковці припускають, що ядро Марса має іншу будову, ніж вважали раніше

Вікторія Андрєєва — 26 жовтня 2023, 16:39

Вчені припускають, що Марс має тверду оболонку, але його внутрішня частина багатошарова і напрочуд м’яка. Вони назвали її силікатним шаром.

Науковці описали два дослідження про "нутрощі" червоної планети та опублікували їх в науковому журналі Nature, пише Science Alert.

Крім Землі, Марс є єдиною планетою з внутрішньою структурою, яку змогли дослідити за допомогою сейсмічних даних. Супутник InSight працював впродовж кількох років та зафіксував сотні землетрусів, що відбувались в надрах Марса. Так науковці виявили, що всередині планети є багато активних процесів.

Коли землетруси проходять через планету, хвилі поширюються через різні матеріали та відбиваються від них по-різному. Твердий, жорсткий матеріал матиме інший сейсмічний профіль, ніж еластичний, м’який.

Фото: JohanSwanepoel/Depositphotos

На основі цих даних дослідники склали детальну карту внутрішніх структур червоної планети.

Так вони з'ясували, що ядро Марса має близько 1650 км в діаметрі (раніше вважали, що становить 1800 км), а також виявили шар розплавленої породи товщиною близько 150 кілометрів навколо ядра.

Якщо серцевина менша, це означає, що вона щільніша та їй не потрібні додаткові легші елементи, щоб розпушуватись. Це відкриття наближає до розуміння хімічного складу Марса.

Нагадаємо, дослідники нещодавно встановили, що Марс став обертається швидше. Щороку він повертається швидше на незначну величину, однак в перспективі це матиме значний ефект.

Читайте також: Вчені знайшли ймовірну причину землетрусу на Марсі – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні