Росія досі не створила змішані медкомісії для обміну полоненими: Україна направила лист Червоному Хресту

Ірина Батюк — 15 листопада 2023, 20:03

Станом на середину листопада Росія так і не погодила можливість роботи змішаних медичних комісій, які потрібні для обміну важкопоранених і тяжкохворих військовополонених.

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у листі до Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Там зазначають, що в серпні Україна ухвалила рішення про утворення змішаних медичних комісій, а вже у вересні завершила всі внутрішньодержавні процедури щодо початку їхньої роботи.

Такі медичні комісії мали утворити і в Росії, але станом на середину листопада Міжнародний комітет Червоного Хреста так і не отримав від Росії погодження про можливість роботи таких медкомісій.

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Оскільки Росія порушила терміни погодження кандидатур лікарів з нейтральних країн для участі в медкомісії, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими звернувся до МКЧХ.

Україна наполягає, щоб "Червоний хрест" та інші міжнародні організації вжили заходів, аби змусити Росію виконати свої зобов’язання.

За час повномасштабного вторгнення Росії в українців накопичилося чимало питань до роботи Міжнародного комітету Червоного Хреста. Зокрема, в організації не можуть дати відповідей на запити про те, де перебувають безвісти зниклі або полонені, не відвідують місця їхнього утримання.

У МКЧХ обіцяли гарантувати безпеку українських захисників, які вийшли з "Азовсталі" у травні 2022-го, але не зробили цього. Також Червоний Хрест зобов’язався забезпечувати зв'язок українських військовополонених з рідними.

У листопаді 2022 року омбудсмен закликав Червоний Хрест вживати правильні терміни щодо повномасштабного вторгнення РФ в Україну – називати війну "війною", а не "українською кризою".

У липні 2023 року Червоний Хрест заявив про зменшення фінансування гумпотреб в Україні.

Читайте також: Невидимі для Женевських конвенцій. Чому Україні так важко повертати додому цивільних полонених

Реклама:

Головне сьогодні