NASA відправить імена всіх охочих на орбіту Юпітера: як надіслати своє

Олена Барсукова — 28 листопада 2023, 17:50

У жовтні 2024 року NASA відправляє космічний апарат Europa Clipper із дослідницькою місією на Європу – супутник Юпітера.

На борту будуть імена всіх охочих – так люди зможуть передати "послання в пляшці" до Європи, повідомляє NASA.

"Надішліть своє ім’я Юпітеру на борту нашого космічного корабля EuropaClipper. Ми використаємо електронний промінь, щоб вигравіювати ваше ім’я, імена ваших друзів і членів родини, навіть ім’я вашого домашнього улюбленця на спеціальному чіпі. Вартість: $0.00", – написало агентство у Twitter.

Долучитися до ініціативи можна безкоштовно за посиланням. Учасникам потрібно вказати своє імʼя, прізвище, електронну пошту, країну проживання та індекс.

Читайте також: Там бував "Кобзар" і кістки динозавра. Що ви знаєте про діяльність людини у космосі? ТЕСТ

Фото: NASA

Кампанія NASA "Послання в пляшці" запрошує людей по всьому світу підписати своє ім'я під віршем, написаним лауреатом Національної премії США з літератури Адою Лімон.

Вона присвятила місії вірш "In Praise of Mystery: A Poem for Europa" ("На честь таємниці: Поема для Європи"). Вірш викарбувано на космічному апараті Europa Clipper, а імена учасників, які будуть нанесені на мікрочіпи, встановлені на космічному апараті.

"Вірш пов'язує два водні світи – Землю, яка прагне достукатися і зрозуміти, що робить світ придатним для життя, і Європу, яка чекає з таємницями, які ще належить дослідити.

Це особлива співпраця, що об'єднує мистецтво та науку, між NASA, лауреатом Нобелівської премії США з літератури та Бібліотекою Конгресу", – кажуть у NASA.

Читайте також: Астероїди й "діамантовий дощ". Що ви знаєте про Сонячну систему? ТЕСТ

Після того, як всі імена будуть зібрані, фахівці Лабораторії мікропристроїв Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії за допомогою електронного променя нанесуть їх на мікрочіп розміром з монету в 10 центів.

Кожен рядок тексту – менший за 1/1000 ширини людської волосини (75 нанометрів).

Разом вірш та імена подолають 1,8 мільярда миль під час подорожі Europa Clipper до Юпітера.

Запуск Europa Clipper запланований на жовтень 2024 року з Космічного центру NASA імені Кеннеді. До 2030 року апарат буде на орбіті навколо Юпітера.

Протягом кількох років він здійснить десятки прольотів повз супутник Європу, збираючи дані.

Нагадаємо, Europa Clipper – проєкт автоматичної міжпланетної станції NASA, яка призначена для вивчення супутника Юпітера Європи. Місія NASA Europa Clipper з'ясує, чи придатні умови для життя людини на ньому.

Читайте також: Фотограф із США створив найчіткіше зображення Юпітера. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні