"Робота на все життя". Фрагменти астероїда Бенну вивчатимуть у Великій Британії

Ірина Батюк — 29 листопада 2023, 15:24

У лондонському Музеї природознавства, а також у Відкритому, Манчестерському та Оксфордському університетах проведуть серію тестів та експериментів із шматком астероїда, який передало науковцям американське космічне агентство NASA.

Про це повідомляє BBC.

Великій Британії передали 100 міліграмів породи – це крихітні шматочки каміння й пилу. Діаметр найбільших фрагментів становить менше ніж 2 міліметри, а деякі з найдрібніших – ледь помітні неозброєним оком.

Професорка Сара Рассел з Музею природознавства назвала шматочок астероїда "невеликою, але вагомою пожертвою від американського космічного агентства".

Фото: Natural History Museum

"Ми вивчатимемо цей матеріал по крупинці. Можливо, це робота на все життя", – каже Сара Рассел, яка очолює групу планетарних матеріалів у музеї.

Команда Музею природознавства працює з технікою дифракції рентгенівських променів, які допомагають визначити типи мінералів та їх співвідношення у породі.

Нагадаємо, раніше ми писали, що попередні аналізи, зроблені в NASA, засвідчили, що в породі Бенну є багато вуглецю і мінералів, що містять воду.

"Зразок OSIRIS-REx є найбільшим багатим на вуглець зразком астероїда, який колись доставлявся на Землю. Він допоможе вченим досліджувати походження життя на нашій власній планеті для майбутніх поколінь", – заявив адміністратор NASA Білл Нельсон.

Що відомо про астероїд Бенну?

Фото: NASA

Раніше NASA назвало астероїд Бенну найнебезпечнішим об'єктом у Сонячній системі, оскільки він має шанс зіткнутися з нашою планетою у найближчі 300 років.

Місію OSIRIS-REx, яка мала скинути на Землю капсулу зі зразками каміння та пилу з астероїда Бенну, запустили у вересні 2016 року.

Корабель прибув до 500-метрового астероїда в грудні 2018 року. Астрономи вивчали його поверхню з орбіти за допомогою зонду продовж 22 місяців, шукаючи правильне місце, щоб спуститися та взяти зразок.

У жовтні 2020 року розпочали забір матеріалу та з'ясували, що поверхня астероїда напрочуд пориста, тож космічний корабель OSIRIS-REx зміг глибоко зануритися в неї. Вже у травні 2021 року зонд вирушив на Землю зі зразками астероїда.

24 вересня 2023 року зворотна капсула приземлилась в пустелі на півночі Юти. Науковці досі не знають точної ваги матеріалу, яку привіз додому OSIRIS-REx. За попередніми підрахунками, вона може складати близько 250 грамів.

Науковці по всьому світу ретельно вивчатимуть склад астероїда Бенну. Його фрагмент можуть допомогти розширити уявлення людей про формування Сонячної системи 4,6 мільярда років тому.

Читайте також: Телескоп Джеймса Вебба відкрив планетоподібні об'єкти в сузір'ї Оріона

Реклама:

Головне сьогодні