Геокешинг, чайні церемонії та гра на укулеле: 7 незвичайних хобі для дорослих

Анастасія Коропецька — 4 листопада 2023, 17:00

Для продуктивних робочих буднів потрібен хороший відпочинок. Зазвичай людям, які працюють фізично, хочеться більш ліниво провести вільний час або ж зайнятися чимось легким та розважальним..

Водночас тим, у кого робота не забезпечує достатньо фізичної активності, може хотітися більше руху та активного відпочинку.

Якщо читання книг, перегляд фільмів чи прогулянка вас більше не заохочує, то "УП.Життя" зібрала пʼять незвичайних хобі, якими можна займатися на вихідних і водночас відпочивати.

Малювання на воді – ебру

Будь-яке малювання може відволікати та перезавантажувати. Адже це не лише прояв творчості, а й емоцій.

Уже кілька років серед молоді (і не тільки) популярні картини, які можна малювати за номерами. Це хороший вид медитації. Але є дещо цікавіше – малювання на воді.

Ембру – це східна техніка малювання. Усе, що вам потрібно – це спеціальні фарби, які не тонуть, вода та папір. Просто виливайте у воду фарби й розводьте їх пензликом, як вам забажається. Потім у цю воду можна вмочити папір чи тканину і виходить малюнок, який неможливо повторити.

Техніка малювання на воді ембру

Що для цього потрібно: Вода використовується не зовсім проста, вона загущена спеціальною речовиною). Перетворити звичайну воду на придатну для малювання можна з допомогою екстракту рослини гевеї. Завдяки цій добавці вода стає в’язкою і набуває густоти, а краплі фарби, нанесеної на її поверхню, не тонуть і не змішуються завчасно.

Фарби потрібні на натуральній основі. Можна знайти та придбати спеціальний набір для малювання з усім необхідним. Спробуйте малювати разом з дітьми.

Особливих технік малювання на воді немає – усе можна робити згідно із фантазією.

Техніка малювання на воді ембру

Чайні церемонії

Чайна церемонія – це такий собі медитативний процес заварювання чаю, що походить зі східної культури. Процес схожий на справжній перформанс та складається з кількох етапів, кожен з яких є важливим.

Чайна церемонія/Depositphotos

Якщо ви полюбляєте пити чай, то церемонії відкриють для вас нові смаки цього напою в поєднанні з відпочинком та заспокоєнням.

Чайна церемонія/Depositphotos

Що для цього потрібно: Для чайної церемонії потрібен спеціальний посуд і кілька уроків, аби навчитися її проводити та, найголовніше, отримувати від неї задоволення.

Плівкові фото

Друкувати фотографії у наш час вже не надто популярно. Переважно, ми зберігаємо фотоспогади у телефонах та хмарних сховищах.

Один із варіантів, як зібрати фотографії в одному місці та незвичному форматі – зберігати їх на плівці. Згодом фотографії можна й самостійно проявляти за бажанням.

Плівкові фото/Depositphotos

Плівкові фото можна також оцифрувати, або залишити на плівці. Саму плівку з фотографіями радять залишати у холодильнику, так вона збережеться довше.

Плівка буває чорно-білою та кольоровою. Ви можете, наприклад, придбати плівку для якоїсь визначної події (дня народження чи випускного), зробити фотографії та подарувати комусь на памʼять.

Проявлення плівкових фото/Depositphotos

Що для цього потрібно: плівковий фотоапарат та натхнення. Для того, аби проявляти фото, потрібне спеціальне обладнання і час для досить кропіткої роботи.

Геокешинг або спортивне орієнтування

Геокешинг – це туристична гра із застосуванням GPS, яка полягає у знаходженні сховів, створених іншими учасниками гри. Фактично, ви маєте координати, за якими повинні знайти скарби.

Це активне заняття, добре підійде для любителів мандрівок.

Ємність для геокешингу/Depositphotos

Схожим до геокешингу є неолімпійський вид спорту – спортивне орієнтування. Спортсменам потрібно на незнайомій місцевості за допомогою карти та компаса якнайшвидше подолати дистанцію, відвідавши контрольні пункти.

Вам дають в руки карту із зображенням місцевості та позначеними контрольними пунктами, які потрібно пройти та відзначитися. У спорті учасники проходять дистанцію на час, проте таке заняття можна організувати й з друзями, вигадавши подарунок чи покарання тому, хто не пройде дистанцію чи зробить це останнім.

Геокешинг/Depositphotos

Що для цього потрібно: Для геокешингу створений офіційний міжнародний сайт, де зібрані мільйони схованок по всьому світі, зокрема й в Україні (та зважайте на безпекову ситуацію по регіонах).

Щоб займатися спортивним орієнтуванням можна доєднуватися до спортивних змагань, які проводять в різних областях, зокрема й у Києві.

Різьба по книгах

У 2011 році американець вигадав новий "вид мистецтва", який називають різьбою по книжках – book carving. Він за допомогою ножа, пінцету та хірургічних інструментів вирізає на книгах різні зображення.

Роботи американця представлені в різних музеях, але ми вам не пропонуємо створювати такі витвори, але лише спробувати це заняття як хобі.

Для любителів книг це заняття може видатися цікавою можливість перетворити стоси книг на полицях на цікавий елемент інтерʼєру.

Різьба по книгах/Bussines Insider

Cхожим заняттям є Вook Folding. Тут не потрібно книги різати, а для створення зображення сторінки складаються у потрібні фігури. В інтернеті є кілька майстер класів Вook Folding, за якими можна навчитися створювати орігамі з книг.

Вook Folding

Гра на укулеле

Гра на музичних інструментах допомагає розслабитися, відпочити та тренує зосередженість.

Укулеле – це мініатюрна чотирьох струнна гавайська гітара. Гра на ній схожа на гру на звичайній гітарі, але дещо простіша.

Тому якщо ви мріяли опанувати музичний інструмент, спробуйте грати на укулеле.

Гра на укулеле/Depositphotos

Що для цього потрібно: Опанувати цей інструмент можна самостійно або ж взяти кілька уроків у професіоналів.

Для початку, потрібно обрати для себе інструмент,ознайомитися з його частинами, зрозуміти, які ноти грають струни.

Навчіться тримати інструмент, дослідіть, як він звучить. І лише після цього спробуйте зіграти перші акорди.

Допомогти у цьому можуть уроки від спеціалістів в мережі чи додатки на телефоні, де наочно показують, як зіграти першу мелодію на укулеле.

Випікання хліба

Більш затишного та ароматного хобі для осені годі й шукати. Випікання хліба насправді не складний, а більше медитативний процес.

Процес випікання хліба/Depositphotos

Робота з тістом заспокоює, і як бонус вдома є свіжий хліб. Рецептів хліба, який можна спекти вдома, є багато. На це потрібно достатньо часу, але ви проведете його з користю. Можна поєднати це хобі з дітьми, що неабияк зближує.

Реклама:

Головне сьогодні