На честь бабусі. У США вчені знайшли предка геконів та дали йому незвичне ім’я

Олена Барсукова — 18 грудня 2023, 19:56

Палеонтологи Єльського університету ідентифікували нову викопну ящірку, яка, на їхню думку, була предком сучасних геконів.

Вид назвали на честь бабусі провідного автора дослідження Далтона Меєра, повідомляє Yale News.

Вид Helioscopos dickersonae жив у Північній Америці наприкінці Юрського періоду, на 100 мільйонів років раніше за інших родичів геконів.

"Це відкриття стало результатом більш масштабного дослідження двох черепів викопних ящірок з Національного пам'ятника динозаврів у штаті Юта", – сказав Далтон Меєр, аспірант кафедри наук про Землю і планети Єльського університету.

Відкриття нового виду свідчить про те, що предки геконів з'явилися в Північній Америці набагато раніше, ніж вважалося.

Меєр назвав новий вид "Helioscopos dickersonae". Перша частина слова приблизно перекладається як "спостерігач за сонцем".

А "dickersonae" – ім’я на честь бабусі дослідника Гелен Дікерсон, яка була першим куратором герпетології в Американському музеї природознавства в Нью-Йорку.

Читайте також: Хамелеонів прозвали "дітьми війни": як жінка врятувала сотні рептилій в окупації на Харківщині

Фото: bp1181dy.gmail.com/Depositphotos

Наразі вченим небагато відомо про долю "предка" гекона в Північній Америці, але у Єльському університеті стверджують, що він вимер десь через 90 мільйонів років після прибуття на континент.

На відміну від сучасних геконів, Helioscopos dickersonae не був нічною твариною. Він мав помітний шишкоподібний отвір у верхній частині голови, який багато видів ящірок використовують для того, аби відчувати сонячне світло.

Цей вид, ймовірно, ззовні був схожий на смугастих геконів або леопардових геконів, адже не мав липких "подушечок" на пальцях ніг.

Попри це Helioscopos dickersonae міг вправно лазити по деревах, припускає дослідник.

Нагадаємо, раніше у Португалії знайшли рідкісного павука, якого не бачили 92 роки.

Читайте також: Учені назвали на честь екоактивістки Ґрети Тунберг новий вид жаби

Реклама:

Головне сьогодні