NASA до кінця 2020-х доставить на Місяць космонавта не зі США

Анастасія Поя — 22 грудня 2023, 09:00

Американське космічне агентство NASA до кінця десятиліття в рамках програми Artemis планує відправити на Місяць міжнародного астронавта.

Космонавт буде представником однієї з країн-партнерів програми, зазначила віцепрезидентка США Камала Гарріс під час третього засідання Національної космічної ради керівництва США, пише Space.com.

"Ми маємо намір висадити міжнародного астронавта на поверхню Місяця до кінця десятиліття", – сказала Гарріс, не назвавши імені космонавта й те, звідки він буде.

Наразі відомо, що під час місії Artemis 4 та Artemis 5 на Місяць відправлять астронавта з Європи.

Фото: Grant Faint/Getty Images

Раніше у межах програми Artemis 1 відбулася безпілотна місія. Наступна місія Artemis 2 запланована на 2024-2025 роки й передбачатиме висадку чотирьох астронавтів на орбіту Місяця.

Після цього заплановані місії на поверхню Місяця – Artemis 3, Artemis 4 та Artemis 5. На місіях Artemis 4 та Artemis 5 буде астронавт не зі США.

У межах програми Artemis у США хочуть створити "стійку присутність" людей на Місяці та опанувати навички, які у наступних десятиліттях допоможуть підкорити Марс.

Читайте також: У NASA прогнозують, що люди будуть жити на Місяці вже у цьому десятилітті

Під час засідання Національної космічної ради заступник голови Об'єднаного комітету Кріс Грейді заявив, що космос є найважливішою сферою для забезпечення "національної безпеки та глобальної стабільності".

Нагадаємо, вперше людина стала на Місяць під час першої пілотованої висадки на Місяць в межах програми NASA "Аполон" у 1961-ому році.

Легендарним астронавтом став американський військово-морський льотчик ВМС США й астронавт Ніл Олден Армстронг.

Тоді до 1972 року включно відбулося ще 5 висадок астронавтів на Місяць.

Зазначається, що ці шість польотів - єдині в історії людства, коли люди висаджувалися на іншому космічному тілі.

Раніше ми повідомляли, що на Місяць вперше полетить жінка.

Читайте також: У небі над Києвом зазнімкували супермісяць. ФОТО



Реклама:

Головне сьогодні