Розпочався перший метеорний потік 2024 року: де побачать зорепад

Олена Барсукова — 30 грудня 2023, 10:00

Перший метеорний потік 2024 року під назвою Квадрантиди вже розпочався.

Він триватиме з 28 грудня по 16 січня, а його пік припаде на ніч із 3-го на 4-те січня, повідомляє ВВС Sky At Night Magazine та International Meteor Organization.

За даними Американського метеорного товариства, під час піку Квадрантид у небі можна буде побачити до 120 "зірок, що падають" на годину, але пік триватиме лише кілька годин.

Щоб спостерігати за метеорним потоком у нічному небі, необов’язково мати телескоп. Однак побачити унікальне явище зможуть лише жителі країн північній півкулі.

Фото: Stocktrek Images/Getty Images

Читайте також: У США фермер підпирав двері метеоритом вартістю $75 тисяч протягом 30-ти років. ВІДЕО

Квадрантиди – це перший метеорний потік року. Він настав через кілька тижнів після найсильнішого у 2023 році метеорного потоку Гемінід, під час якого було помічено понад 100 "зірок, що падають".

Такі зірки виникають внаслідок потрапляння пилу та бруду в атмосферу Землі, хоча зазвичай їхнім джерелом є комети, що пролітають повз неї.

Для Квадрантид це астероїд 2003 EH1, який вчені вважають згаслою кометою.

Точкою, з якої виходять "падаючі зірки", є сузір'я Стінний Квадрант, якого офіційно не існує, бо його виключили із офіційного списку.

Сузір'я розташовувалось між Волопасом і Драконом, неподалік кінчика "ручки" Великої Ведмедиці.

Квадрантиди можна буде побачити наживо лише у північній півкулі.

Прогнози щодо піку Квадрантид 2024 року варіюються від 9:00 до 15:00 за універсальним часом UTC 4 січня. ВВС пише, що пік активності припаде на 10:00 (12:00 в Україні).

"Більш ранній час сприятливий для північноамериканських спостерігачів, тоді як пізній пік – для східної частини Тихого океану, включаючи Гавайські острови та Аляску. Ті, хто спостерігає з південної півкулі, не побачать метеорного потоку", – додає Міжнародна метеорна організація.

Нагадаємо, раніше у небі над Туреччиною помітили спалах метеора. Його зафільмували з дитячого майданчика.

Читайте також: Не комета, а космічне сміття з Росії: біля Австралії бачили вогняний "метеор"

Реклама:

Головне сьогодні