Апарат, який мав доставити прапор України на Місяць, згорів в атмосфері Землі

Ірина Батюк — 19 січня, 13:55

Американський космічний корабель Peregrine One згорів в атмосфері Землі над Тихим океаном. Місія не досягла своєї цілі – через збій у роботі двигуна апарат не дістався Місяця.

Про це повідомили розробники посадкового модуля – компанія Astrobotic.

Через серйозний витік палива компанія не змогла використати апарат як посадковий модуль для посадки на Місяці. Тому його перетворили на "космічний корабель" і запрограмували знищити себе.

Peregrine One спрямували в атмосферу Землі, де він і згорів, а його залишки впали в Тихий океан.

Фото: United Launch Alliance

"Це був навмисний, хоча й розчаровуючий кінець подорожі, яка тривала 10 днів і подолала понад півмільйона миль, а корабель пройшов повз орбіту Місяця, перш ніж повернутися до Землі",пише The New York Times.

Модуль Peregrine ніс, зокрема, вантаж українсько-британської компанії Spacebit, яку заснував українець Павло Танасюк. Там були прапор і мапа України на металевій пластині.

Окрім наукового обладнання, космічний корабель перевозив вантаж для приватних клієнтів Astrobotic, наприклад, прах людей і тварин.

Місія Peregrine One – перша з восьми запланованих місій NASA на Місяць у рамках програми "Артеміда", метою якої є повернути людей на Місяць. Місія розпочалася 8 січня 2024 року о 9:18 за київським часом з космодрому на мисі Канаверал у Флориді.

Планувалося, що американський посадковий модуль сяде на Місяць уперше за понад 50 років після завершення проєкту "Аполлон" у 1972 році, під час якої на Місяць висадили астронавтів.

Читайте також: У NASA прогнозують, що люди будуть жити на Місяці вже у цьому десятилітті

Реклама:

Головне сьогодні