У Сальвадорі виправдали матір, засуджену до 30 років ув'язнення за смерть немовляти

Ірина Бура — 19 січня, 14:07

У Сальвадорі виправдали 28-річну жінку, яку засудили до 30 років в'язниці через смерть її триденного немовляти. Вона вже відсиділа понад сім років.

Ліліан народила дівчинку в державній лікарні в 2015 році. Дитина мала ускладнення, тож її помістили в інкубатор. Через три дні маля померло, пише The Telegraph.

Згодом прокуратура звинуватила матір у тому, що та не піклувалася про плід під час вагітності, а отже фактично перервала її. Жінці пред’явили звинувачення у "вбивстві за обтяжуючих обставин".

Ліліан, яка вже має 10-річну доньку, протягом більш ніж семирічного перебування у в'язниці наполягала на своїй невинуватості. Вона стверджувала, що ніколи не збиралася переривати вагітність, а причиною нещастя стало те, що під час пологів у неї стався розрив матки.

ФОТО: Reuters

І лише минулого місяця суддя звільнив її від 30-річного ув'язнення, переглянувши вирок. Він постановив, що дитина Ліліан насправді померла через медичну недбалість лікарів, які приймали у жінки пологи.

"Я провела жахливі, виснажливі та важкі роки у в’язниці", – сказала вона після звільнення.

Жінка додала, що донька відвідувала її за ґратами лише двічі. Ліліан не хотіла, щоб дитина бачила її в такому місці. Вона закликала припинити звинувачувати та переслідувати інших невинних жінок.

У Сальвадорі аборти є незаконними за будь-яких обставин: навіть у випадку зґвалтування або коли вагітність становить ризик для здоров'я матері. Багато жінок були засуджені до десятиліть ув'язнення за звинуваченнями у вбивстві своїх дітей.

Зазначається, що Ліліан була останньою жінкою, ув'язненою в Сальвадорі за звинуваченням в аборті.

Згідно з даними Громадської групи за декриміналізацію абортів, за останнє десятиліття було звільнено 73 жінки, засуджені до тюремного ув’язнення на строк від 25 до 50 років за нібито спричинення смерті своїх ненароджених або новонароджених дітей. У Сальвадорі все ще розглядають близько 20 таких справ.

Президент Сальвадору Наїб Букеле заявив про намір покращити умови в лікарнях, щоб зробити пологи безпечнішими. Але він також не має наміру змінювати чинний закон про аборти.

Аборт у країні карають позбавленням волі на строк до 12 років. Щоправда, в багатьох випадках звинувачення змінюють на "вбивство за обтяжуючих обставин", мінімальне покарання за яке складає 30 років ув'язнення.

Нагадаємо, Верховний суд США скасував рішення 50-річної давності, яке давало право на аборти.

А в Польщі померла вагітна близнюками жінка, якій лікарі відмовились робити аборт.

Читайте також: Папа Франциск розповів, чи є в церкві місце для гендерної різноманітності

Реклама:

Головне сьогодні