Вчені розповіли, як рівень освіченості впливає на тривалість життя

Анастасія Поя — 24 січня, 14:26

З кожним роком навчання ризик смерті знижується на 2%, відтак люди, які навчаються впродовж життя, можуть жити довше.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі The Lancet Public Health, пише Medical Xpress.

Науковці з Норвезького університету науки й технологій дослідили понад 600 статей, де зібрані дані з 59 країн світу.

Зазначається, що більшість досліджень були проведені в країнах з високим рівнем доходу, тому є необхідність проведення додаткових досліджень у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, зокрема, в країнах на південь від Сахари й Північної Африки.

Фото: Tim Robberts/Getty Images

Як зʼясували науковці, люди, які закінчили шість років початкової школи, мали нижчий ризик смерті в середньому на 13%.

Продовжуючи навчання, вже після закінчення середньої школи ризик смерті у них знизився на майже 25%, а після 18 років освіти – на 34%.

"Вищий рівень освіти веде до кращого працевлаштування та вищого доходу, кращого доступу до охорони здоров'я та допомагає нам піклуватися про власне здоров'я.

Високоосвічені люди мають тенденцію розвивати більший набір соціальних та психологічних ресурсів, які сприяють їхньому здоров'ю та тривалості життя" – зазначила співавторка наукової праці Мірза Баладж.

Дослідники також порівняли вплив освіти з іншими факторами ризику смерті, такими як здорове харчування, куріння та зловживання алкоголем.

Вони виявили, що результати впливу на здоров'я були подібними – користь від 18 років освіти можна порівняти з користю від вживання достатньої кількості овочів, на відміну від їхньої відсутності взагалі.

Не ходити до школи так само шкідливо для здоров'я, як пити п'ять або більше алкогольних напоїв на день або викурювати по десять сигарет на день протягом 10 років, кажуть вчені.

"Освіта важлива не тільки через її вплив на здоров'я. Завдяки дослідженню ми можемо оцінити величину її впливу", – сказав співавтор дослідження Тер'є Андреас Ейкемо.

Читайте також: Гроші за студентом, індивідуальні освітні траєкторії та модернізація мережі: якою буде трансформація вищої освіти

Також дослідники виявили, що вплив освіти на тривалість життя не залежить від того, в якій країні живе людина.

За словами вчених, це може свідчити про те, що рівень освіченості має такий самий вплив на тривалість життя людей, які живуть у бідних країнах.

Раніше ми розповідали, як створити в Україні ефективну систему освіти дорослих.

Читайте також: Робота в 50: що з нею в Україні, чи працюють гірше люди у віці та як змінити професію

Реклама:

Головне сьогодні