Італійську кулінарію внесли до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Анна Коваленко — 10 грудня, 18:13
Італійську кулінарію внесли до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО
Фото ілюстративне. ЮНЕСКО і раніше вшановувало кулінарні звичаї різних країн
Фото: serezniy/DepositPhotos

Італійську кулінарію внесли до нематеріальної спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) як підхід до приготування традиційної їжі.

Кулінарія потрапила до переліку десятків інших італійських пам'яток та традицій, які отримали захист та визнання ЮНЕСКО, повідомляє The Washington Post.

"Цей елемент – культурне та соціальне поєднання кулінарних традицій, яке асоціюється з використанням сировини та ремісничих технік приготування їжі.

Це спільна діяльність, яка підкреслює близькість до їжі, повагу до інгредієнтів та спільні моменти за столом. Практика ґрунтується на рецептах із мінімальною кількістю відходів та передачі смаків, навичок та спогадів через покоління. Це засіб зв'язку з родиною та громадою, чи то вдома, у школах, чи через фестивалі, церемонії та соціальні зустрічі", – йдеться на сайті ЮНЕСКО.

Раніше організація вшановувала безліч кулінарних звичаїв, але італійську кулінарію описують як найширшу традицію для національної кухні. Це поняття охоплює не лише регіональну техніку, конкретну страву чи тип їжі, а й широку "італійську кулінарію" як традицію в країні, де їжу цінують як вираження особистості та культури.

РЕКЛАМА:

Досі ЮНЕСКО визнавало вужчі кулінарні традиції, як-от "гастрономічну трапезу французів" та кухню мексиканську кухню.

"Кілька інших [записів] стосувалися певної кухні, як-от практики, пов'язані з перуанським севіче. Однак, з таким значним масштабом, випадок Італії є справді першим", – сказав професор бразильського Університету Форталези Франсіско Умберто Кунья, який також проводить дослідження для ЮНЕСКО.

Італійський професор Альберто Гранді назвав рішення ЮНЕСКО жахливо необґрунтованим. Раніше він отримав погрози та образи за позицію, що сучасна італійська кухня є по суті винаходом періоду після Другої світової війни, частково завезеним в країні іммігрантами з діаспори в Новому світі.

"Я думаю, зокрема, про китайців, чия гастрономічна культура принаймні різноманітніша за нашу [і має більшу] історичну глибину. Це явно вимушене [рішення], враховуючи, що Італія має лише одну з багатьох кухонь світу", – вважає Кунья.

Італію вважають однією з фаворитів ЮНЕСКО – зараз у списку нематеріальної спадщини міститься 21 італійський об'єкт, хоча й кілька з них країна ділить з іншими державами.

За словами міністра сільського господарства Італії Франческо Лоллобриджиди, статус ЮНЕСКО може допомогти захистити місцевих виробників від продуктів, що звучать "по-італійськи", або того, що він назвав "недобросовісною конкуренцією з боку виробників, які намагаються імітувати наші продукти".

"Ми хочемо взяти одну з найвидатніших речей, які у нас є, яка найкраще відображає нашу культуру, ідентичність, традиції, силу, а також нашу економіку – італійську кухню, що вартує близько 250 мільярдів євро у всьому світі – і хочемо, щоб її визнали", – казала у вересні прем'єр-міністерка Італії Джордія Мелоні.

Раніше 19 українських об'єктів внесли до Міжнародного списку культурних цінностей під посиленим захистом ЮНЕСКО.

Реклама:

Головне сьогодні