Серійного виробництва дронів на території НАУ немає і ніколи не буде – Семенова

Віра Шурмакевич — 24 квітня, 16:40
Серійного виробництва дронів на території НАУ немає і ніколи не буде – Семенова
Національний авіаційний університет
Facebook НАУ

Однією із передумов ухвалення рішення про реорганізацію Національного авіаційного університету було те, що від початку повномасштабної війни там не зробили жодного БПЛА.

Однак в інтерв’ю для "УП. Життя" Ксенія Семенова, яка наразі виконує обов’язки ректорки НАУ, заявила, що у ЗВО не виготовлятимуть озброєння, адже це – навчальний заклад, де студенти здобувають вищу освіту.

"Серійного виробництва озброєння на території НАУ немає і ніколи не буде. Це не військовий об'єкт. Ми вчимо людей", – наголосила Семенова.

Натомість в університеті планують створити R&D (research and development) лабораторії, де студенти навчатимуться створювати дрони та проводитимуть дослідження в оборонній сфері.

"Ми співпрацюємо з Brave1, кластером для розвитку військових технологій на фронті, з Міністерством стратегічної промисловості, з основними компаніями, які цим займаються не лише у військовому секторі, а і в цивільному також.

Цивільна авіація теж колись повернеться, нам її важливо не втрачати, тому що потім з нуля перезапустити все буде дуже складно", пояснила Семенова.

Зараз триває процес реорганізації Національного авіаційного університету, який передбачає розподіл ЗВО на дві окремі структури: Київський авіаційний інститут і Українську державну льотну академію у Кропивницькому. Відповідний проєкт на розгляд уряду вніс міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Раніше він зазначав, що НАУ потрібно реорганізувати, оскільки "університет мав стати центром розвитку авіапілотування та розробки БПЛА, але не показав ефективності".

"Держава не побачила жодного дрона, розробленого спеціалістами університету, від початку повномасштабної війни", – йшлося у повідомленні очільника Мінцифри.

Раніше ми розповідали, що Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського приєднають до Криворізького національного університету.

Реклама:

Головне сьогодні