"Перше, що попросили – скуштувати українського морозива": з окупованої Херсонщини евакуювали 6 дітей

Анастасія Мосорко — 20 серпня, 18:48
Перше, що попросили – скуштувати українського морозива: з окупованої Херсонщини евакуювали 6 дітей
Ілюстративне фото
triocean2011/DEPOSITPHOTOS

Ще шість родин із дітьми змогли виїхати з тимчасово окупованої території Херсонської області. Серед евакуйованих – двоє хлопчиків та четверо дівчаток віком від 3 до 12 років.

Про це повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Він зазначив, що над цим поверненням працювала громадська організація Save Ukraine.

"Ці діти постійно проживали на тимчасово окупованій території, і їхні родини звернулися до нас за порятунком", – підтвердили в коментарі для "УП. Життя" в організації Save Ukraine.

ВІДЕО ДНЯ

Там зазначили, що діти на ТОТ не мали доступу до якісної медицини.

"Наприклад, один із хлопчиків довго сидів вдома, оскільки батьки не дозволяли йому виходити на вулицю з міркувань безпеки. Він потребує соціалізації, спілкування та реабілітації. У нього також є проблеми із зором – за останні 2,5 року він не відвідував офтальмолога, і це потрібно виправити якомога скоріше", – повідомили в організації.

Представники Save Ukraine кажуть, що емоційний стан евакуйованих сімей був ненайкращим. Зокрема, батьки дітей розповіли, що від початку повномасштабного вторнення росіян в Україну у них наче не було життя.

"Воно ніби завмерло на цей період", – казали вони.

Діти після евакуації були стривожені і водночас раді, що нарешті потрапили на підконтрольну Україні території.

"Вони почали адаптуватися практично одразу: побачили, що можна вільно говорити українською мовою, брати до рук українську символіку, навіть просто ходити вільно. Перше, що вони попросили – скуштувати українського морозива", – розповіли в Save Ukrainе.

Зараз психологи організації працюють з дітьми: допомогають їм відновитися, інтегруватися в українське суспільство та почати нове життя, враховуючи індивідуальні обставини кожної родини.

Нагадаємо, що у Мирнограді на Донеччині поліція буде розшукувати батьків, які приховують своїх дітей від евакуації.

Реклама:

Головне сьогодні