Таліби зґвалтували афганську правозахисницю і зняли це на відео – ЗМІ

Ірина Батюк — 4 липня, 13:20
Таліби зґвалтували афганську правозахисницю і зняли це на відео – ЗМІ
Акція протесту проти виключення дівчат із школи
Фото: AFP/Getty Images

У в’язниці Талібану озброєні люди вчинили групове зґвалтування та піддали тортурам афганську активістку та правозахисницю.

Відеодоказ цього отримали видання The Guardian та Rukhshana Media.

Активістка розповіла виданням, що таліби погрожували їй оприлюдненням відео, щоб змусити мовчати про численні випадки сексуального насильства над ув’язненими афганськими жінками. Цей ролик є першим прямим доказом таких злочинів.

Видання, які ознайомилися з відеозаписом, стверджують, що на ньому молодій жінці спершу наказують зняти одяг, а потім двоє чоловіків кілька разів ґвалтують її. Вона намагається прикрити обличчя руками.

Один із талібів продовжує віддавати накази, а коли вона вагається, він штовхає її і каже:

ВІДЕО ДНЯ

"Усі ці роки тебе тр**али американці, тепер наша черга".

За словами жінки, таліби заарештували її за участь у публічному протесті проти Талібану і під час ув'язнення зґвалтували у своїй в'язниці. Після цього вона втекла з Афганістану, а коли у вигнанні виступила проти цього радикального ісламістського руху, їй надіслали відео і погрожували опублікувати його в соціальних мережах.

Постраждала вважає, що це відео записали навмисно, щоб зганьбити її і змусити мовчати.

З моменту приходу до влади в Афганістані в серпні 2021 року таліби запровадили щодо 14 мільйонів жінок і дівчат те, що правозахисні групи називають "гендерним апартеїдом" – їх виключили майже зі всіх аспектів суспільного життя.

Жінкам і дівчатам забороняють відвідувати середню школу, мати майже будь-яку оплачувану роботу, гуляти в громадських парках, відвідувати тренажерні зали чи салони краси та наказують дотримуватися суворого дрес-коду.

Вони також оголосили про відновлення публічного бичування та побивання камінням жінок за подружню зраду. Водночас тих, які стали жертвами насилля, відправляють до в’язниці.

Минулого тижня видання The Guardian опублікувало розповіді дівчат-підлітків і молодих жінок, які кажуть, що зазнали сексуального насильства та побиття після затримання через "драконівські" закони про носіння хіджабу в Афганістані.

Повідомлялося про те, що тіло однієї зі затриманих жінок знайшли в каналі через кілька тижнів після того, як її затримали бойовики. Джерело, близьке до її родини, розповіло, що перед смертю вона зазнала сексуального насильства.

Раніше Іран сколихнули протести через смерть 22-річної дівчини, яку затримала "поліція моралі" через нібито неправильне носіння хіджабу – на акціях протесту жінки знімали хіджаби та обрізають волосся.

Також у країні відбувся суд над журналісткою Елае Мохаммаді, яка однією з перших написала про смерть 22-річної Махси Аміні.

А цьогоріч в Ірані до смертної кари засудили репера, який у піснях підтримував антиурядові протести.

Реклама:

Головне сьогодні