У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку

Ірина Бура — 22 лютого, 17:39
У Данії знайшли рідкісну 1500-річну золоту каблучку
Рідкісна 1500-річна золота каблучка
Національний музей Данії

У Данії за допомогою металошукача знайшли рідкісну 1500-річну каблучку Меровінгів з 22-каратного золота.

Археологи вважають, що каблучка може пролити світло на раніше невідому родину королівських діячів, пов'язаних з могутніми європейськими династіями раннього середньовіччя, пише Аrkeonews з посиланням на Національний музей Данії.

Каблучка датується 500-600 роками нашої ери та інкрустована червоним напівдорогоцінним камінням, що символізувало владу серед германських народів.

Золота каблучка, ймовірно, свідчить про тогочасну присутність у цьому районі раніше невідомої князівської родини, тісно пов'язаної з Меровінгами – королівською сім’єю, яка правила Франкською імперією.

Для германських народів гранат альмандин був символом влади.

ВІДЕО ДНЯ

"Золота каблучка не тільки розкриває інформацію про ймовірну нову княжу родину в Еммерлеві, але й пов'язує цей район з одним із найбільших центрів влади в Європі залізного віку. Золота каблучка, ймовірно, належала жінці, зокрема дочці принца, яка також була одружена з принцом", – каже Кірстін Поммергаард, яка є кураторкою Національного музею Данії.

Зв'язок з королівською родиною археологи вбачають у конструкції каблучки з дуже добре виконаними спіралями на нижній стороні і тристулковими шпильками в переході між кільцевою рейкою і “гніздом” з каменем, що характерно для франкської майстерності.

Це вражаючий рівень майстерності, який сьогодні важко повторити”, – каже Кірстін Поммергаард.

Археологи не вважають, що каблучка просто загубилося під час торгової поїздки, бо в тому ж районі були знайдені інші предмети, зокрема дві золоті монети, сім срібних монет і фризька точена кераміка.

Дослідники сподіваються, що подальше вивчення каблучки та околиць, де вона була знайдена, проллє світло на колись напівавтономні політичні системи вздовж Північного моря.

Нагадаємо, польські археологи виявили середньовічну прикрасу з олова у формі голуба з латинським написом: "AMOR VINCIT OMNIA", що в перекладі означає "Любов перемагає все".

Також у Польщі археологи розкопали колекцію з понад 550 артефактів бронзової доби. Серед знахідок, зокрема, були жіночі намиста і браслети.


Реклама:

Головне сьогодні