Сховані під час нападу піратів: в Італії виявили срібні римські монети віком понад 2000 років

Анна Коваленко — 3 вересня, 12:52
Сховані під час нападу піратів: в Італії виявили срібні римські монети віком понад 2000 років
Артефакти знайшли на острові Пантеллерія, що в регіоні Сицилія
Регіон Сицилія

На віддаленому острові Пантеллерія в італійському регіоні Сицилія під час розкопок знайшли 27 срібних монет республіканського періоду Стародавнього Риму.

Артефакти вдалося виявити у ході роботи археологів над проєктом очищення та реставрації одного з найбільших у Середземномор’ї археологічних парків Селінунт, печери Кузи та Пантеллерії, повідомляє Reuters.

Срібна римська монета
Регіон Сицилія
Зворотна сторона стародавньої монети
AgenziaCULT/X

Група дослідників під керівництвом Томаса Шефера з Університету Тюбінгена (Німеччина) відкопала монети на території акрополя – укріпленої частини доісторичного міста.

На цій території острова зберігаються залишки давньогрецької колонії, заснованої у VII столітті до нашої ери.

ВІДЕО ДНЯ

"Ми ведемо розкопки вже 25 років. Це чудове, гарно збережене місце, якого не торкалася людська рука протягом століть. Воно повернуло нам один із п’яти збережених в Італії коміціумів (місце, де проходили народні збори в Стародавньому Римі – ред)", – пояснює Томас Шефер.

Срібні монети датуються між 94 і 74 роками до нашої ери – республіканським періодом Стародавнього Риму.

Їх вдалося знайти завдяки недавнім сильним дощам, які зробили тамтешній ґрунт більш пухким. Деякі з 27 артефактів лежали під каменем.

"Це відкриття надає цінну інформацію для реконструкції подій, торговельних контактів і політичних відносин, які характеризували Середземномор'я в республіканську епоху", – сказав Франческо Паоло Скарпінато, регіональний радник з питань культурної спадщини.

Керівник дослідження Томас Шефер вважає, що попередні власники заховали срібні артефакти під час нападу піратів, які в той період були частими.

У 2010 році в археологічному парку також виявили 107 римських монет, які належать до того ж періоду.

Ще раніше у тій місцевості вдалося знайти три знамениті голови статуй імператорів Цезаря, Тита та Агріппіни.

Нагадаємо, у прибережному турецькому місті знайшли голову статуї бога Аполлона, якій, за підрахунками вчених, близько 1800 років.

Реклама:

Головне сьогодні