Захований 1700-річний скарб: археологи знайшли єврейські монети часів Римської імперії

Вікторія Андрєєва — 18 червня, 13:56
Захований 1700-річний скарб: археологи знайшли єврейські монети часів Римської імперії
Монети, що датуються останнім повстанням євреїв проти римського панування
Управління старожитностей Ізраїлю

Під час розкопок громадської будівлі в Лоді (Ізраїль) археологи знайшли монети, що датуються останнім повстанням євреїв проти римського панування.

Вони були заховані у фундаменті пізнього римсько-ранньовізантійського періоду, що дивом зберігся, повідомляє Live Science з посиланням на Ізраїльське управління старожитностей (IAA).

Будівля була зруйнована під час єврейського повстання – вцілів лише фундамент, в якому знайшли 94 срібні та бронзові монети, датовані між 221 і 354 роками нашої ери.

Археологи припускають, що повстанці спеціально заховали скарб, але сподівалися повернутися за ним.

Під час розкопок громадської будівлі археологи знайшли монети
Під час розкопок громадської будівлі археологи знайшли монети
Управління старожитностей Ізраїлю
ВІДЕО ДНЯ

"Ця зруйнована до самого фундаменту будівля є чітким свідченням того, що повстання було силоміць придушене. Для цього застосовували насильство та жорстокість.

З талмудичних писань відомо, що Лод був найважливішим [єврейським] центром після знищення Другого храму в Єрусалимі", – розповів археолог IAA Шахар Кріспін.

Хоча письмових свідчень щодо цього повстання мало, є тексти, які повідомляють, що великі єврейські громади, такі як Лод, Зіпорі та Тіверія, були знищені військами римського цезаря Флавія Костянтина Галла.

Крім монет, дослідники знайшли артефакти з каменю та мармуру, що містять грецькі, єврейські та латинські написи. На одному з них згадується ім’я єврея з родини священника.

Але поки науковці не знають, як саме використовували цю будівлю до повстання.

"Важко визначити, чи служила ця чудова будівля синагогою, навчальним залом, місцем для зборів старійшин або й виконувала всі ці функції одночасно", – сказав професор і голова IAA Джошуа Шварц.

Нагадаємо, нещодавно в Єгипті знайшли папіруси часів римського періоду.

Реклама:

Головне сьогодні