Гепатит С: алгоритм дії, коли ви дізналися про діагноз

Гепатит С: алгоритм дії, коли ви дізналися про діагноз

"Ви ніколи не вилікуєтеся! І взагалі, якщо почнете лікуватися, величезну суму грошей, близько 1 тис. доларів, доведеться платити щомісяця", – такий вердикт почула Лариса у свого лікаря-інфекціоніста містечка Балти, коли їй поставили діагноз вірусний гепатит С.

Про свою хворобу вона дізналася випадково, коли зробила планову операцію.

З таким невтішним прогнозом повернулася додому і вирішила змиритися та забути про свою хворобу, поки нічого не тривожило.

Лише через рік Лариса повторно звернулася до лікаря, але вже не до місцевого інфекціоніста, а поїхала до Києва в Інститут інфекційних хвороб імені Громашевського. Тут вона вперше почула про державну безкоштовну програму лікування гепатиту, про яку, зазвичай, замовчують лікарі.

Лариса подала весь пакет необхідних документів, щоб стати в чергу і через півроку отримала довгоочікуваний дзвінок-запрошення пройти безоплатну терапію в лікарні.

А ще через півроку отримала абсолютно здорові результати аналізів.

Зараз пані Лариса згадує про свій скептицизм і недовіру до цієї програми і дякує синові, що вчасно змусив її звернутися до лікаря і не дав опустити руки.

За даними Центру громадського здоров`я МОЗ, вірусним гепатитом C в Україні інфіковано близько 5% населення, зокрема 3,6% мають хронічну форму. Це майже 1,5 млн людей.

Водночас на обліку, станом на 2019 рік, перебуває близько 82 000 пацієнтів, що мають хронічний гепатит С. Тобто більшість не знає про свій статус і лише випадково, як наша героїня, можуть про це дізнатися.

Тому хочу поділитися базовою інформацією, яку повинен знати кожен про гепатит С.

[BANNER1]

Кому варто протестуватися на гепатит С

  • Якщо ви робили пірсинг чи тату.
  • Якщо робили татуаж, манікюр та педикюр у косметичних салонах і не впевнені, що там достатньо стерилізують інструменти.
  • У разі порушення елементарних правил гігієни, коли разом із членами сім’ї користуються однією бритвою, манікюрними ножицями та іншими предметами, на яких може зберігатися кров.
  • Після медичних маніпуляцій, якщо є сумнів, що було дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням тощо.
  • Якщо у вас була значна кількість статевих партнерів і ви практикували незахищений секс (хоча це й нетиповий шлях передачі гепатиту С).

В Україні існує державна програма лікування гепатиту В і С, згідно з якою держава щороку виділяє кошти на лікування для пацієнтів. Гепатит більше не вирок в Україні.

Тож, що робити, якщо ви дізналися про свій діагноз, і хочете взяти участь у державній програмі лікування.

Алгоритм лікування:

1. Звернутися до свого сімейного лікаря.

2. Взяти направлення до лікаря-інфекціоніста для підтвердження діагнозу.

3. Лікар-інфекціоніст дає направлення в інфекційну лікарню за місцем проживання або ж у інфекційний відділ обласної лікарні, щоб пройти повне обстеження. На цьому етапі що важливо:

  • фільтруйте кількість аналізів, які призначає лікар – для постановки діагнозу і права отримувати безкоштовну терапію достатньо виявити вірус у крові;
  • у разі призначення лікарем додаткових платних аналізів – пацієнт має право вибору місця здачі аналізів.

4. Підтверджений діагноз є підставою для включення в чергу на безкоштовне лікування, АЛЕ тут важлива ваша активна позиція.

Скажіть лікарю про бажання взяти участь у державній програмі лікування гепатиту!

5. Для гарантії включення вас у регіональну заявку на безкоштовні препарати напишіть заяву на ім’я директора обласного Департаменту охорони здоров’я (далі ДОЗ) з копією на головного лікаря вашого медзакладу, з проханням отримати лікування за державною програмою.

Підказки нижче допоможуть вам правильно подати заяву, щоб її розглянули та відреагували:

  • у кінці заяви важливо вказати фразу: "Відповідь прошу надати на зворотню адресу/е-mail, а також за номером телефону";
  • до заяви додайте копії усіх аналізів та висновок лікарів про діагноз;
  • при подачі обов'язково зареєструйте заяву у секретаря або надішліть документ рекомендованим листом.
Для збільшення натисніть на інфографіку

6. У відповідь ДОЗ має надіслати вам листа із зобов'язанням повідомити про наявність препаратів. Але тут знову важлива ваша активна пацієнтська позиція – контролюйте наявність закуплених ліків та їх розподіл між регіонами та лікарнями:

  • моніторте наявність безкоштовних ліків у вашій лікарні на сайті Є-ліки www.eliky.in.ua;
  • стежте за оголошеннями в лікарні, на сайтах лікарні та обласного ДОЗу, де має бути оприлюднена інформація про закуплені ліки та наказ про їх розподіл;
  • пишіть заявку на доступ до публічної інформації в обласний ДОЗ, з проханням дати інформацію про стан закупівель і розподіл ліків (відповідь має бути не пізніше 5 робочих днів);
  • телефонуйте до нас на гарячу лінію 050 335 53 01 за додатковими консультаціями

7. Якщо ви дізналися, що обласний ДОЗ отримав ліки, займайте активну позицію, щоб отримати лікування з рук держави!

Чинна комісія з питань призначення противірусної терапії для пацієнтів з хронічним гепатитом В і С – є відповідальною за розподіл ліків.

Членом комісії зазвичай є заступник керівника ДОЗу та головний лікар інфекційної лікарні, плюс кілька лікарів з цієї ж лікарні:

  • звертайтеся із запитом надати інформацію, коли засідатиме комісія, яка розподіляє препарати між пацієнтами;
  • ініціюйте участь у засіданні комісії, коли розглядатиметься ваше питання, – ви маєте право бути присутнім;
  • у разі розподілу ліків без вашого відома і відмови, пишіть запит на ім’я керівника комісії з вимогою надати витяг з протоколу, де приймалося це рішення з усіма аргументами і поясненнями;
  • оскаржуйте негативне рішення в обласному ДОЗ, у разі потреби звертайтесь і в МОЗ.

8. Коли отримаєте позитивне рішення, лікар надасть вам ліки для лікування протягом 3 міс. або 6 міс., залежно від діагнозу. Ліки ви будете приймати амбулаторно, тобто вдома, але під наглядом лікаря, здаючи проміжні та контрольні аналізи до повного одужання.

Чому лікарі зазвичай замовчують про державну програму лікування гепатиту?

  1. Через необізнаність.

Дуже часто, на першому етапі, сімейні лікарі не знають про наявність державних програм, саме тому не інформують пацієнтів.

  1. Через скептичне ставлення та низьку довіру до державного забезпечення ліками:

Наразі завдяки закупівлям через міжнародні організації державі вдалося придбати значно більшу кількість інноваційних препаратів прямої дії за суттєво нижчими цінами.

У 2019 році з регіонів до МОЗу було подано заявки на лікування близько 34 тисяч хворих. Вже закуплено і доставлено в регіони 13 тисяч курсів лікування.

В МОЗ інформують, що зараз провадиться закупівля на 2020 рік, - очікують найбільшу партію близько 15 000 курсів, таким чином за 2019-2020 роки ліками будуть забезпечені близько 31 тисяча пацієнтів.

  1. Через корупційну складову.

Існує чорний ринок препаратів, через який пацієнт за цілеспрямованою рекомендацією лікаря купує ліки. Грошове заохочення для лікаря може сягати 100-200 доларів за пацієнта.

Окрім того, засідання комісій, які розподіляють ліки, часто відбуваються без контролю громадськості, що створює ризик стати кишеньковими і, прикриваючись лікарською таємницею, самовільно визначати пріоритетних пацієнтів.

Які існують альтернативні способи лікування гепатиту?

  • Варто також поцікавитися про регіональні програми безкоштовного лікування гепатиту. Однак врахуйте, що це можуть бути препарати попереднього покоління, менш ефективні, курсом від півроку до року та з більшим переліком побічних ефектів. Міжнародні організації закуповують високоефективні інноваційні препарати, курс лікування якими складає 3-6 міс.
  • Безкоштовну допомогу також можуть надавати неурядові організації, зокрема тестування на гепатит та в окремих випадках терапію для вразливих груп населення.
  • Також завжди є варіант звернутися в приватні центри, де ви за власний кошт отримаєте якісне лікування, не ризикуючи купити підробку на чорному ринку.

Будьте здорові!

Інна Іваненко, виконавчий директор БФ "Пацієнти України", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина lbrfzhjpf.gmail.com/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні