Хто матиме вплив на три мільйони молодих українців?

Хто матиме вплив на три мільйони молодих українців?

Вісім найбільших молодіжних організацій України, нарешті, об'єднались.

5 серпня 2019 року в Пластовому вишкільному центрі в Бучі відбулись установчі збори Національного українського молодіжного об’єднання.

До НУМО увійшла Українська асоціація студентів (УАС), єдиний член від України в Європейській студентській асоціації, а також Пласт Національна Скаутська організація України.

Важлива роль УАС відзначена в законі "Про вищу освіту", а Пласт чекає на підписання президентом закону про державне визнання та підтримку.

Засновниками спілки також виступили інші всеукраїнські організації, добре відомі серед активної молоді: Спілка Української молоді (СУМ) в Україні, Фундація Регіональних Ініціатив (ФРІ), Молодіжний націоналістичний конгрес (МНК) та Національний альянс.

До процесу створення НУМО долучились також дві структури, які виникли вже після останнього Майдану: Асоціація молодіжних центрів України (АМЦУ), Українська академія лідерства (УАЛ).

Всі названі організації багато років тісно співпрацювали між собою, однак до сьогодні взаємодія носила фрагментарний характер. Консолідація відбувалась у рамках різноманітних тимчасових коаліцій та ініціатив, наприклад, під час Революції гідності.

Нова структура матиме прямий контакт з 2-3 мільйонами молодих людей через близько 500 осередків організацій-засновників (в тому числі студентське самоврядування 160 найбільших університетів України), понад 200 молодіжних центрів і можливість включення до спілки ще 300 молодіжних рад, які створюються при органах місцевого самоврядування.

[BANNER1]

Метою спілки є забезпечення представництва та участі молоді в суспільному житті України та світу задля формування ефективної відкритої молодіжної політики.

Головне завдання, на початковому етапі діяльності, забезпечити максимальне представництво різних прошарків молоді у формуванні та реалізації державної молодіжної політики.

Всі ці організації об’єднуються на ціннісній основі, що неодноразово звучало під час підготовки установчого збору та в день його проведення.

Спільно пережиті майдани і є цією основою, яка створює взаємне середовище довіри та платформу для спільного демократичного врядування.

В статуті НУМО окремим пунктами прописані вимоги до організацій, які би хотіли долучитись до спілки.

Серед них є не лише фінансова незалежність і досвід ефективного демократичного врядування, але й відсутність будь-яких контактів організацій-кандидатів чи окремих їх лідерів із агентами впливу держави-агресора.

Підготовка до формального об'єднання тривала майже рік і відбувалася з ініціативи самих організацій.

Таким чином українська молодь на практиці здійснює основні принципи Європейської хартії участі молоді.

Зважаючи на специфіку формування місцевих молодіжних рад, які створюються при органах місцевого самоврядування, без статусу юридичної особи, установчі збори передбачили у своєму статуті модель участі таких рад в діяльності нової спілки.

Таким чином уже цієї осені, делегати чи окремі представники молодіжних рад, у яких діють принципи демократичного врядування, зможуть із правом вирішального голосу взяти участь у Національному молодіжному форумі та бути обраними в керівні органи НУМО на рівні із організаціями-засновниками спілки.

Відбір делегатів відбуватиметься через відкриту форму зголошення. Усі кандидати перевірятимуться. Рішення щодо визнання делегатом буде прийматись правлінням спілки.

Фактично організації-засновники взяли на себе відповідальність стати прозорим і демократичним фільтром від фейкових молодіжних рад (на жаль, такі є).

Критерії по яких відбиратимуться кандидати будуть прописані правлінням спілки і стануть публічними. На них, очевидно, поширюватимуться і базові вимоги до нових організацій-членів спілки.

Представники молодіжних рад, які пройдуть такий фільтр доброчесності, зможуть обиратись членами правління спілки.

[BANNER2]

Очевидно, що спілка дбатиме, щоб поруч із УАС та АМЦУ виникла і третя асоціація молодіжних рад, яка самостійно визначатиме делегатів на форум і забере на себе всі інші функції, які зараз ексклюзивно має УАС для студсамоврядування.

Однак, цей шлях повний спокус і ризиків, тому пройти його треба з одного боку максимально гідно, а з другого швидко.

Нове молодіжне об’єднання передбачило у своєму статуті також окрему квоту участі в Національному молодіжному форумі для неформальних організацій (різноманітних молодіжних рухів), а також для організацій національних меншин і корінних народів.

Показово, що в статуті поруч із українською та англійською версією назви спілки подається і її кримськотатарський варіант.

Насамкінкець важливий нюанс. Ніякі обласні відокремлені підрозділи і взагалі, які-небудь відокремлені підрозділи НУМО створювати не планує.

Цю нішу місцевої координації поступово мають заповнити молодіжні ради, які відповідають принципам Європейської хартії участі молоді і над посиленням потенціалу яких працюватиме новостворена спілка.

Юрій Юзич, історик, головний експерт групи РПР "Молодіжна політика", голова Наглядової ради молодіжної організації "Пласт – НСОУ", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Syda_Productions/Depositphotos

Читайте також:

"Пласт" – доступний для кожної дитини. Що за закон ухвалив парламент

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні