Здоровий егоїзм: (не)очевидні плюси волонтерства 

Здоровий егоїзм: (не)очевидні плюси волонтерства 

Чомусь вважається, що волонтерство це лише самовіддача, жертовність та служіння іншим.

Так, альтруїзм, бажання допомогти основа волонтерського руху, але особиста вигода для волонтерів є і, щобільше, повинна бути вагомою складовою волонтерства.

Нерозуміння зв’язків між цими двома кінцями однієї палки призводить до вкрай неприємних наслідків.

Частина людей так ніколи й не почне волонтерити, бо надто цінує себе, свій час і свою психіку. А медіа часто зображують волонтерів як самовідданих героїв, що пожертвували своїм комфортом заради інших, не отримавши нічого взамін.

Волонтерам же, які відчувають, що їхня діяльність приємна і корисна для них самих, може ледь не соромно бути за те, що вони отримують задоволення там, де слід "страждати".

Усвідомлення переваг волонтерства для індивіда корисне і для тих, хто "в ділі", і для тих, хто (поки що) ні.

Ми соціальні тварини, і причетність до спільноти природно робить нас щасливішими. Волонтерство завжди про допомогу чи то людям, чи тваринам або навколишньому середовищу.

Зв'язок з тими, чиї життя ми покращуємо, нові друзі серед колег-волонтерів не лише веселощі, це розвиток соціальних навичок, розширення кола спілкування, можливі ділові контакти.

Не говорячи вже про чисте і природне задоволення від зробленої доброї справи, яке є з ким розділити.

Психологи також відзначають цілу низку бонусів для вашої психіки.

Волонтерство зменшує тривожність, злість і рівень стресу. Ніщо так не відновлює душевну рівновагу, як наповнені сенсом соціальні контакти.

Мало того, регулярність цих контактів створює систему підтримки, яка готова протистояти депресії.

Доведено, що допомога іншим приносить задоволення. На це вказують, крім здорового глузду, результати вимірів рівня гормонів та мозкової активності.

Ми – соціальні тварини, і причетність до спільноти природно робить нас щасливішими.
Фото Clem Onojeghuo

Волонтери впевненіші у собі, бо відчувають гордість за себе і тому бачать себе з більш позитивної сторони.

У моменти, коли життя з тих чи інших причин втрачає сенс, допомога іншим може бути рятівною соломинкою, яка стимулює, не дає падати духом і додає барв.

В здоровому тілі здоровий дух, як відомо, тому і фізичне здоров’я у волонтерів краще.

Низка джерел зазначає, що волонтери живуть довше, у них менше проблем з високим тиском, серцем та ожирінням.

Допомога іншим послаблює хронічний біль та підвищує фізичну активність. Частково через те, що часто дійсно потрібно виконувати фізичну роботу, частково через кращий емоційний стан.

Окрім вигоди для душі й тіла, є ще переваги для мозку, а разом з тим і для кар’єри.

Навики, які ви прокачуєте у вільний від роботи чи навчання час, можуть стати новою кар’єрною сходинкою, пазликом, якого бракувало для підвищення.

Або й зовсім змінити ваше професійне життя. Можна отримати досвід у керуванні проєктом, у продажі, зв’язках з громадськістю і публічних виступах. Можна спробувати себе у дизайні чи фотографії, відеомонтажі чи перекладі.

[BANNER1]

По суті, волонтерство ціле поле можливостей, постійне навчання і безкінечна практика. Так, неоплачувана, але і безкоштовна.

Багато організацій або міжнародні, або співпрацюють з однодумцями з інших країн. Мова спілкування у такому середовищі майже завжди англійська. Та й матеріали часто англійською, тому волею-неволею ваш рівень володіння нею теж покращиться.

Середовище волонтерських проєктів поблажливіше до помилок, ніж світ бізнесу. Це місце для експериментів, ризику, випробування нових підходів.

Тут з’являються лідери, візіонери й просто цінні кадри, бо робочий досвід залишається досвідом, навіть якщо за нього не платять. Та й загалом, додаткові рядки про громадську активність лише прикрашають резюме.

Роботодавці завжди звертають увагу на активність потенційних працівників. Статус волонтера означає певний набір цінностей та здатність працювати у команді.

Також це завше підказка, що не лише гроші мотивують працювати, а і спільна, "вища" мета.

Приналежність до касти волонтерів робить вас "своїм" у певних колах уже дорослих і успішних активістів, благодійників, меценатів, які зараз власники бізнесів, інвестори й топменеджери.

Список переваг волонтерства може продовжити будь-хто, хто коли-небудь був залучений хоч в один проєкт.

У кожного активіста свої історії, і жодного разу я не чула, щоб волонтер жалкував, що витратив час на діяльність в організації.

Долучайтесь і ви до тих, хто розділяє ваші цінності й отримайте особистий набір бонусів: від нових навичок до нових друзів і нового сенсу життя.

У світі ще так багато всього, що варто спробувати.

Олена Баран, активістка ГО "Відкриті клітки Україна", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Tim Marshall

Вас також може зацікавити:

Трансформаційна сила волонтерства

Роби добро добре: як волонтерити ефективно

Антон Дубішин, волонтер на інвалідному візку: Ніки Вуйчичі чи Стіви Хокінги є в країні, потрібно відкрити очі й почати їх бачити

Коронахаос: як волонтери роблять роботу держави та захищають лікарів

Як це – дружити з безпритульними і запросити їх до себе на весілля. Історія волонтерки та журналістки Ольги Макар

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні