Прості висновки, які варто зробити з аналізу захворюваності футболістів на COVID-19

Прості висновки, які варто зробити з аналізу захворюваності футболістів на COVID-19

17 листопада національні футбольні збірні України та Швейцарії мали зіграти матч, який був вкрай важливий з турнірної точки зору.

Але його скасували через велику кількість інфікованих гравців (за 2 дні виявлено 7 позитивних тестів, плюс протягом минулого тижня ще 5).

Схожа ситуація спостерігається й у київському "Динамо".

Мені як вболівальнику, звичайно, прикро.

Але зараз вимкну вболівальника і вмикаю режим "лікар".

На мою думку, дуже цінна і водночас недооцінена статистика на сьогодні – це результати тестувань футбольних команд на COVID-19.

Це є прикладом регулярного (двічі на тиждень), масового тестування закритих колективів, основу яких складають фізично здорові люди віком 18-35 років.

Протягом серпня - листопада усі команди вищих європейських футбольних ліг мають суворий протокол тестування та спостереження за випадками інфікування.

Згідно з даними з відкритих джерел, абсолютна більшість гравців не мають жодних симптомів і найчастіше нові випадки виявляються тільки при календарному тестуванні.

Протягом останнього місяця реєструються випадки повторного інфікування футболістів.

В збірній України, наприклад, позитивний тест виявлено у нападника Жуніора Мораєса, який менше ніж 2 місяці тому перехворів на COVID-19.

Після появи першого випадку інфікування в команді, попри дуже суворі протоколи (яких дотримуються), в команді виникає вогнище із 10-15 гравців.

Приклад футбольних команд дуже схожий на шкільні та студентські колективи, які, на жаль, не можливо протестувати регулярно та у повному обсязі.

Які ж висновки?

Всі школи і університети мають проводити навчання виключно в онлайн режимі, оскільки серед молодих людей перебіг COVID-19 в більшості випадків є безсимптомним.

Наявність однієї інфікованої людини в колективі швидко призводить до появи вогнища, попри, соціальну дистанцію та спеціальні заходи.

Уникнення скупчень людей залишається єдиним дієвим методом зниження кількості людей, що можуть захворіти.

Питання стійкості імунітету після перенесеної ковід-інфекції залишається відкритим. Тобто, якщо ви нещодавно перехворіли на COVID-19, це зовсім не привід вважати себе "поза грою".

Звичайно, я можу помилятись при настільки грубому узагальненні даних та інтерпретації прикладів окремих колективів, але від того ситуація не стане менш небезпечною.

Бережіть себе! Всім 36,6!

Дмитро Дубенко, лікар-хірург, PhD-студент, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина trattieritratti/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Вчені припускають, що застуда може захистити деяких людей від COVID-19

Комп'ютерна томографія і коронавірус: чому не всім потрібне КТ при COVID-19, а декому й зашкодить

Якими препаратами лікують COVID-19 в Україні: аналізуємо оновлений український протокол

Чи справді вітамін D вбереже вас від COVID-19? Що показують дослідження

Як відрізнити COVID-19 від грипу за першим симптомом. Схема

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні