Як фактчек та критичне мислення допомагають запобігати корупції 

Як фактчек та критичне мислення допомагають запобігати корупції 

"Поінформований – значить озброєний". Цей вислів як ніколи актуальний, коли інформація є одним із найголовніших ресурсів у світі.

До того ж вона допомагає ефективно протидіяти корупції. До прикладу, чим більше людина знає про послуги, які може отримати безкоштовно, тим менше шансів, що її змусять за них заплатити.

Перевірена інформація допомагає знижувати рівень корупції та економить гроші.

Офіс розбудови доброчесності при НАЗК спільно з представниками громадськості та бізнесу продовжує розповідати історії людей, які обрали "світлу сторону" та шлях доброчесності.

Сьогоднішній наш герой – Максим Скубенко, лідер проєкту VoxCheck від VoxUkraine. Його робота – перевірка інформації.

Він нетерпимий до корупції і переконаний, що розвиток критичного мислення допомагає їй запобігти.

Максим Скубенко, лідер проєкту VoxCheck від VoxUkraine

Корупція до добра не доведе

Максим зрозумів ще в університеті, що корупція не спрощує життя.

Від добре вчився, тому не мав проблем зі складанням іспитів. Але якось однокурсники запропонували зібрати з кожного по 200 гривень, щоб отримати у викладача хороші оцінки автоматом.

"З одного боку, мені не потрібно було цього робити, бо в мене й так виходила хороша оцінка.

З іншого боку, це робила вся група. І, якби хтось або частина групи цього не зробили, виникла б проблема, тому це мали зробити всі. І я це зробив, теж вклався.

Але це була перша грандіозна наука у моєму житті, що з цього добра ніколи не виходить", – згадує Максим той корупційний досвід.

Уся група отримала оцінки "автоматом". От тільки Максимові, який мав всі підстави розраховувати за підсумками семестру на "п’ятірку", викладач поставив "чотири". Бо він вирішив спростити собі життя і поставив усій групі усереднену оцінку.

Вийшло, що Максим заплатив 200 гривень за те, щоб йому знизили оцінку.

"Це було дуже образливо, але стало хорошою наукою рано чи пізно, коли ти даєш хабар, навіть незначний, до добра це не доведе.

З того часу цей принцип вкорінився так, що навіть на найменш значні історії я почав реагувати інакше", – підсумовує лідер проєкту VoxCheck.

[BANNER1]

Водійські права без хабарів

Водійські права Максим вирішив отримувати виключно власними силами.

Він проігнорував натяки викладача з практики, що через раптове відрядження йому треба доплачувати й готувався складати внутрішні іспити.

"В автошколі мені сказали, що для допуску до іспиту слід пройти ще один експрес-курс.

Але вони розуміють, що час ніхто втрачати не хоче і є інший варіант заплатити гроші за допуск до внутрішнього іспиту.

І, якщо я був би готовий платити, то мені в принципі й не потрібно проходити внутрішній іспит. Мене просто супроводять за отриманням посвідчення водія", – розповідає Максим.

Тоді він відмовився від такої пропозиції. Й згодом вирішив отримати посвідчення водія в іншій автошколі.

Під час моніторингу соцмереж він відсіював ті школи, де у відгуках писали, що там "допомагають" отримати права.

"Я дуже ретельно підійшов до вибору автошколи цього разу. Дізнався, хто там вчився, поспілкувався з людьми, з керівництвом і переконався, що там подібних питань не виникне.

Я почитав відгуки й для мене негативні відгуки інших людей стали позитивними. У відгуках скаржилися на те, що людям у МРЕВ не допомагають скласти іспит.

Якщо людина після навчання в автошколі не може скласти іспит, то очевидно цю людину на вулиці пускати не можна", – ділиться досвідом Максим Скубенко.

Спільні зусилля

Простого рецепта подолання корупції немає, каже Максим Скубенко. Це має бути цілий комплекс рішень.

Команда VoxCheck досліджувала це питання і з’ясувала, що лише батіг чи тільки пряник не працюють. Тобто, має бути і реальна відповідальність за корупцію, і такі запобіжники, як, наприклад, достойна оплата праці людини.

"Покарання починає працювати тоді, коли діє система противаг. Потрібно підвищити планку хабаря настільки високо, наскільки це можливо. Тоді не брати і не давати хабарі буде вигідніше", – розповідає Максим.

Але неправильно думати, що протидія корупції має обмежуватися національними програмами та законодавством. Бо роль кожної окремої людини не менш важлива, аніж роль держави.

"Важливо зрозуміти на побутовому рівні, що таке корупція. Якщо я приношу колезі шоколадку, це корупція?

Моя думка проста: не буде ніколи побутової корупції, якщо не вкладати в це сенс вигоди. Я хочу щось подарувати, бо я хочу це зробити без вигоди.

Так само це працює дзеркально. Я щось беру, але мої подальші рішення не будуть залежати від того, що я отримав щось", – ділиться власним досвідом Максим Скубенко.

[BANNER2]

Фактчеком по корупції

Максим переконаний, що зменшити рівень корупції можна через розвиток критичного мислення. Бо людина, яка володіє перевіреною інформацією "менш схильна до таких дурних дій, як хабарництво".

"Є дуже багато сфер нашого життя, в яких, коли ми чогось не розуміємо, нас легко зловити на гачок.

Чи потрібно давати лікарям шампанське, цукерки, гроші? Не потрібно, звісно ж.

Чи потрібно платити за певні безкоштовні послуги, наприклад? Не потрібно.

Але, якщо людина не знає, як шукати і перевіряти інформацію, і не вміє критично мислити, то вона скоріше за все заплатить за ці послуги, бо повірила неперевіреній інформації", – пояснює свою думку керівник проєкту VoxCheck.

Фактчекінговий проєкт VoxCheck від VoxUkraine дозволяє йому це робити. Він і його колеги фактично очищують інформаційний простір, показуючи, яка інформація є правдивою, а яка – ні.

"Фактчек це про що? Він про факти, а корупція, брехня, маніпуляція це про емоції.

Якщо ми говоримо не про топ корупцію, а про побутову корупцію це про емоції, страх, бажання отримати щось швидше", – каже Максим.

Він переконаний, якщо сформувати звичку у людей мислити логічно, шукати інформацію з різних джерел, тоді їх буде важче спіймати на емоційний гачок.

Максим вважає, що стрес та емоції, які виникають у ситуації, коли стоїть вибір давати хабар чи ні, мають активізувати людину думати, а не залякати.

В цьому і полягає суть фактчеку – думати, сумніватися, питати та перевіряти почуте. І тоді можна зробити більш осмислений вибір.

Офіс розбудови доброчесності є новим програмним напрямом Національного агентства з питань запобігання корупції і був створений після перезавантаження НАЗК.

Офіс відповідає за просвітницьку та навчальну діяльність, а також взаємодію з громадянським суспільством.

Місією Офісу є запуск змін для розбудови доброчесного суспільства.

Вікторія Козаченко, керівниця Офісу розбудови доброчесності, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Faithie/Depositphotos

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Як гра в "Мафію" може боротися з корупцією. Та ще 5 успішних кейсів

"Чи бачили ви ці парти?": Як львів'янка бореться із поборами і корупцією у школах

Дещо про витоки нашої корупції, або Про користь заготівлі дров

Корупція, наукова халатність і секс-домагання: розповідь колишньої археологині

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні