Як сформувати в суспільстві культуру благодійності. Досвід Великої Британії

Як сформувати в суспільстві культуру благодійності. Досвід Великої Британії

Скепсис і недовіра до благодійників серед українців істотно ускладнює роботу волонтерських та фандрейзингових організацій.

Які особливості британської системи, ми можемо запозичити, щоб звичка допомагати іншим стала частиною нашої ментальності?

В Україні культура благодійності поки лише формується. Українці вже відчувають внутрішню потребу допомагати тим, кому скрутно.

Як голова благодійного фонду "Твоя опора", я це бачу й радію, що все більше людей не лишається осторонь чужого горя.

Але, в той же час, багато хто недовіряє організаціям, які збирають кошти і розумію причини. В нашій країні все ще відсутнє повноцінне законодавство, що регулює як відповідальність благодійних організацій за використання зібраних коштів, так і стимули для благодійників з боку держави.

ВАМ ТАКОЖ БУДЕ ЦІКАВО ДІЗНАТИСЬ НАСТУПНЕ: "Дякую" на сніданок, "спасибі" на вечерю, або За що живуть благодійні фонди

У Великій Британії благодійність має багатовікову історію і вже практично перетворилася в релігію.

Розповім про кілька кейсів британців, які на мою думку, могли би стати орієнтиром і своєрідною інструкцією, як наблизити українську сферу благодійності до ідеальної.

Виховувати потребу допомагати інших з пелюшок

На мою думку, благодійність як національна ідея потребує формування з дитинства.

Так і відбувається у Великій Британії. Діти, в буквальному сенсі цього слова, з дитячого садка беруть участь у допомозі нужденним.

Наприклад, збирають кошти на притулки для тварин, продаючи солодощі; з допомогою батьків організовують та відвідують різноманітні charity івенти.

І таке виховання свідомих і емпатичних громадян практикують вже сотні років. Тому у дорослих британців звичка допомагати сформована вже на підсвідомому рівні та є одним з невід'ємних елементів повсякденного життя, як чашка чаю або чізкейк.

Але це не означає, що люди автоматично перераховують кошти в невідомі фонди без можливості проконтролювати результат. Британець, перш ніж пожертвувати хоча б фунт, має можливість перевірити легальний статус організації-одержувача.

Таким чином він упевнений, що пожертвування йдуть саме на благодійні цілі. Є довіра, є розуміння необхідності надавати допомогу і можливість це робити.

Українці ж найчастіше приходять до участі у благодійництві вже сформувавшись, як особистість і ставши частиною "платоспроможної" частини суспільства.

І це інсайт для усіх батьків. Якщо ми хочемо виховати покоління свідомих та небайдужих, потрібно більше говорити з дітьми на цю тему і власним прикладом показувати, як це важливо й приємно.

Сформувати систему абсолютної прозорості фондів

У Британії з кінця 19 століття існує спеціальний орган, який регулює роботу всіх фондів – CharityCommission. Це перша в світі організація, яка контролює благодійну діяльність. Реєстрація в ній – це знак якості та гарантія контролю роботи фонду суспільством і урядом.

Крім того, підприємства, які стають донорами, роблять це офіційно і отримують від держави податкові пільги.

Максимальної прозорості досягають ще й за рахунок того, що діяльність усіх благодійних фондів загальнодоступна в інтернеті. Будь-який консервативний британець може загуглити благодійника, який його цікавить, і знайти для себе вичерпну інформацію про нього.

Фонди зі свого боку дисципліновано заповнюють єдину форму звітності. У цьому документі відображені всі статті доходів і витрат, аж до витрат на організацію роботи волонтерів.

У Британії існує спеціальний орган регулює роботу всіх фондів – CharityCommission.
Фото eabff/Depositphotos

Чим вище обсяги залучених коштів, тим пильніша увага CharityCommission і громадськості. Ті, хто збирає понад 25 тис. фунтів на рік зобов’язані надавати також звіт незалежного аудитора.

Організація, яка не подає або затримує подачу звіту, втрачає свій "квиток" в благодійний сектор і припиняє свою діяльність. Її засновники та члени наглядової ради пожиттєво втрачають право займатися благодійністю.

В Україні поки що лише поодинокі благодійні фонди можуть похвалитися наявністю регулярного зовнішнього аудиту своєї діяльності.

Пишаюсь, що "Твоя опора" є прикладом для наслідування в питаннях звітності та прозорості. Ми проходимо незалежну аудиторську перевірку щорічно й публікуємо всі звіти на нашому сайті.

Думаю, цей досвід має запозичити кожна організація, яка цінує свою репутацію й працює або прагне мати партнерство з міжнародними компаніями, що звикли саме до такого формату співпраці при реалізації своїх благодійних ініціатив.

Об’єднатися, щоб допомагати масштабно

Активність британців в благодійності заснована ще і на розумінні того, що спільні дії, системний підхід дає більш відчутний результат.

Знаю цікавий кейс, як студенти одного з британських вишів допомогли побудувати школу для африканських дітей в Бурундії.

Очевидно, що переважна більшість людей не потягне такий проєкт поодинці, і навіть не думатиме про його реалізацію. Але для команди це мета, якої можна досягнути.

Феномен цього прикладу ще в тому, що ці студенти й донори, яких вони залучили, скоріш за все, ніколи особисто не відвідають це село, а їх імена не увінчають вхід в маленьку африканську школу.

Проте, вони вкладають кошти, отримують повний звіт про їх використання, а головне – позитивні емоції від досягнутого результату.

ТАКОЖ ВАС МОЖЕ ЗАЦІКАВИТИ: Такая модная благотворительность

Стає очевидно, що благодійність для України повинна стати національною ідеєю. Тому що тільки силами волонтерів та небайдужих громадян стійку культуру сформувати не вдасться. Необхідні кроки на державному рівні.

Я вже багато років мрію про ухвалення відповідного законодавства, що визначає стимули для благодійників і відповідальність фондів за цільове використання коштів.

Як мама, я готова стати амбасадором ідеї виховання культури благодійності змалечку і сподіваюсь, що колись її підхоплять і навчальні заклади: дитсадки, школи, університети.

Потрібно тільки, щоб багато людей та обставин об’єднались навколо цієї великої мрії. Разом – ми суперсила!

Валерія Татарчук, засновник і глава БФ "Твоя Опора", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Wavebreakmedia/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Благодійний шопінг: що і де придбати, щоб подарувати свято не лише собі

Не фінансуйте шахраїв, які паразитують на благодійності

Українці вкрай низько у світовому рейтингу благодійності. ОПИТУВАННЯ

Вчимось робити добро. 10 ідей благодійних заходів: як поєднати приємне з корисним

Чому школа має бути місцем благодійності

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні