Український павільйон на Венеційській бієнале під загрозою

Український павільйон на Венеційській бієнале під загрозою

Український павільйон на Венеційській бієннале знову під загрозою зриву. Якщо проект не відбудеться, то Україна втратить важливу нагоду донести свій голос до сконцентрованої в одному місці в короткий час міжнародної художньої спільноти. Спільноти впливової і часом скептичної. Це щось як виступ під час Генасамблеї ООН у своїй категорії.

Читайте УП.Культура у Telegram

Навіть не варто пояснювати, чому це серйозний прокол на тлі схололого інтересу до російської війни в Україні, а також, чим загрожує це похолодніння.

Так а чому ж український національний павільйон у Венеції під загрозою? Бо Мінкульт традиційно не має ні спроможності, ні впливу в Уряді, щоб цей проект втілити.

Наприклад, щоразу не виділяється достатньо коштів, а ті, що виділяються, виділяються надто пізно і такими процедурами, якими їх неможливо використати. Цього року все ще гостріше, ніж зазвичай, бо в нас немає ні грошей, ні функціонуючого Мінкульту.

Але взагалі все це триває вже роки 22 або 23.

Читайте також: Помилки міністра Ткаченка. Або яке Міністерство культури нам не потрібне

Оскільки бієннале відбувається раз на 2 роки, кожен міністр відбуває макс одну "венеційську кризу" і з полегшенням передає її своєму наступнику, який відкриває для себе всі чарівні грані цього процесу заново. Однак проект національний і з точки зору самої Венеції представляє свою державу, тому втілити його без Уряду в особі Мінкульту неможливо.

Раз увесь цей балаган невпинно повторюється понад двадцять років, то в нього є об'єктивна системна причина. Я думаю, це така послідовність:

1) брак розуміння сучасної культури узагалі українською культурбюрократією;

2) брак навичок роботи на міжнародних майданчиках в українського Уряду до 2014 року;

3) слабкість Міністра культури в системі українського Уряду впродовж української незалежності;

4) катастофічний операційний стан Міністерства культури, що лише наростав впродовж усього цього періоду.

Тобто, навіть якщо Україні вдасться врятувати павільйон у Венеції у 2024 році, ми ризикуємо побачити ті самі проблеми в році 2026. І це найоптимістичний варіант розвитку подій.

Читайте також: Мінкульт не бере участі в підготовці до Венеційської бієнале 2024 – команда Українського павільйону

Реклама:

Головне сьогодні