Як розфарбувати Великодні яйця? Відео
Як зробити писанку-оберіг
"Для того, щоб зробити писанку, зазвичай беруть куряче яйце, хоча можна брати і гусине або качине. Стараються брати біліші яйця, бо на білому тлі всі лінії потім краще видно, і фарби ліпше беруться", - розповідає "Українській правді. Життя" писанкарка міста Василькова (Центр дитячої та юнацької творчості) Леся Турукіна.
"Здавна вважалось, що на яйце від курки-первістки фарба береться краще. Обравши гарне біле яйце, недосвідчені писанкарі спершу наносять на нього олівцем орнамент. Візерунки варто обирати традиційні. Адже кожен елемент є певним символом, магічним знаком. І тому, аби ця писанка потім слугувала ще й оберегом, їх не варто змінювати", - додає майстриня.
Спочатку на поверхню яйця за допомогою спеціального інструмента, який називається писачком, наносяться лінії, які мають залишитися білими. Наконечник писачка, в який набирають віск, нагрівають над свічкою, і розтоплений віск, протікаючи через тонесенький носик, лишає на поверхні яйця восковий слід.
Писачок можна зробити й самостійно, однак писанкарка радить купити вже готовий: носик цього інструмента має бути дуже тонесеньким, а вручну можна погано його закріпити, або зробити товстішим, і віск литиметься не лише через носик, а й з боків, залишаючи, таким чином, не бажані плями на яйці.
Коли всі лінії, що мають бути білими, вже нанесено, яйце занурюють у фарбу. Спершу обирають найсвітліший з усіх потрібних кольорів. Так, писанкарка Леся Турукіна пропонує зафарбовувати писанку в різні кольори в такому порядку: спершу жовтий, потім червоний, а тоді вже всі темніші кольори, як от темно-червоний, коричневий чи чорний.
Яйце занурюють в обрану фарбу на кілька хвилин. Потім дістають і обережно витирають серветкою. Після цього наносять віск на ті лінії, які мають залишитися останнього зафарбованого кольору. І так поки яйце не зафарбують в усі потрібні кольори.
"Вкінці з яйця знімають віск. Для цього поверхню писанки підігрівають біля вогню над свічкою і акуратно витирають серветкою віск, який розтопився. Врешті, писанка готова", - повчає Турукіна.
Крап-крап... крапанка
Тим, кому мистецтво писати писанки здається заважким, народні майстри пропонують почати з крапанок. Для них теж потрібні різного кольору фарби та воскова свічка. Однак тут вже можна обійтися без писачка та попереднього вимальовування чітких візерунків.
[L]
Спершу потрібно повернути розігріту свічку боком і зробити кілька воскових капель на чистому яйці. Аби краплинки були чіткої форми, треба попередньо розтопити віск в невеличкій посудині, і, обережно зачерпуючи його сірником, з намотаною на кінці ватою, робити крапанки на тих місцях яйця, які хочете залишити білими.
А далі, як і при розписі писанок, яйце занурюють на кілька хвилин в найсвітлішу з обраних фарб, дістають, обтирають акуратно, роблять ще кілька крапанок, і занурюють в темнішу фарбу. І так поки не буде зроблено бажану кількість крапанок. Тоді віск обережно підігрівають над свічкою і обтирають сухою серветкою. Аби крапанка була блискучою, її можна злегка протерти олійкою.
Коли фарбу купити не встигли
Сьогодні в магазині можна купити різні наклейки та фарби всіх відтінків, аби зробити особливу, "як ні в кого" крашанку. Однак що робити, якщо купити все це не вистачило часу або й грошей? У пригоді стануть старі народні методи.
Марія Петрівна, 41-річна мешканка села Шевченкове на Одещині, вже багато років робить крашанки, виварюючи їх в цибулиннім лушпинні.
Для цього потрібно спочатку зняти з цибулі лушпиння (чим більше - тим темнішого кольору буде тло крашанки).
З одного чи кількох боків яйця акуратно прикладаєте обраний листок. Аби він краще тримався, його можна легенько змастити олією. Потім яйце завертають в шматок марлі (деякі господині використовували навіть капронові шкарпетки чи колготки).
Коли листки прикладуть і завернуть марлею всі яйця, їх можна ставити варити, як і звичайно. З однією різницею - у воду треба насипати обчищене раніше цибулинне лушпиння.
Аби колір був яскравішим, пані Марія радить додавати у воду трішки оцту.
Коли яйця зваряться, їх потрібно на деякий час ще лишити відстоятись. А вже десь за півгодини марлю можна знімати. Крашанки готові.