Майже білі анчоуси: тюлечка в маринаді від шеф-повара
Цей рецепт я вперше спробував у Греції, на Криті, й зрозумів, що блюдо "наше".
Там це були дрібні рибки, які маринував Харіс, власник ресторанчика Paulis. Чи оцет там був особливий, чи гостинний грек так щедро пригощав мене ракою, чи п'янив вид на бухту Мірабелло... але смак тих анчоусів запам'ятався чітко.
І рецепт випросив, і навіть на сам процес приготування був запрошений.
Рецепт даю покроковий. У ролі анчоусів може виступати будь-яка свіжа і дрібна рибка – від хамси і тюлечки до сардели і салаки.
Є дві переваги цієї страви: простота в приготуванні і дуже довгий термін зберігання готового блюда.
Дуже довгий – це кілька тижнів, протягом яких ви можете насолоджуватися маринованими в пряному оцті анчоусами.
У ролі анчоусів може виступати будь-яка свіжа і дрібна рибка |
Продукти
✏️ 500 г хамси (або будь-якої іншої дрібної рибки)
✏️ 1 перець чилі
✏️ 5-6 зубчиків часнику
✏️ 1 ч.л. зерняток коріандру
✏️ 5-6 бутонів гвоздики
✏️ 1 лавровий лист
✏️ 1 ст ложка солі
✏️ 1 ст ложка цукру
✏️ 200 г винного оцту
✏️ 5 ст ложок оливкової олії
Ви можете використовувати абсолютно будь-які спеції, все що вам подобається |
Приготування
Весь процес приготування можна розділити на три етапи:
- чистимо рибку,
- готуємо маринад,
- заливаємо рибку маринадом і на наступний день – пробуємо.
🐟 Етап 1
Чистимо рибу. Видаляємо голову, нутрощі і хребет.
Як це зробити зручно і лайфхак за допомогою кухонних ножиць – можна глянути тут.
🐟 Етап 2
Приготуємо маринад. За своєю суттю це пряний оцет, але є нюанси, і про них докладніше.
Для початку про оцет. Все ніби просто – кислий на смак і специфічний на запах. Можна столовий, синтетичний, але краще – натуральний.
Тут не потрібен дуже сильний аромат. Тому вибирайте нейтральні натуральні оцти. Наприклад, білий винний, або яблучний.
З іншим простіше.
Часник роздавіть пласкою стороною ножа – ефірні олії легше його покинуть і їжа буде смачнішою.
Перець чилі нарубайте великими шматками. Фанат гострого – беріть два. Не полюбляєте гостре – беріть половинку.
Змішайте сіль, цукор, спеції, часник, чилі й залийте оцтом. Додайте олії та поставте на повільний вогонь, довівши до кипіння.
Головне – збережіть пропорції оцту, олії, солі та цукру. Решта – на ваш смак! |
Сіль і цукор повинні розтанути. Часник, перець чилі і спеції – поділитися смаком з оцтом.
Як закипить, то лишіть маринад настоюватися.
По суті, ви можете використовувати абсолютно будь-які спеції, все що вам подобається. Головне – збережіть пропорції оцту, олії, солі та цукру. Решта – на ваш смак!
🐟 Етап 3
Маринуємо.
Рибку складіть у форму, наприклад, у банку чи судок, в один шар. У цій формі вона і буде маринуватися, тому подбайте, щоб була кришка і вона щільно закривалася.
Кожен шар заливайте декількома ложками маринаду. Шар рибки – 3-4 ложки маринаду. Часник і спеції можуть застрягати між шарами – так буде смачніше.
У підсумку вийде кілька шарів рибки, щільно укладених в ємність, залитих оцтом із спеціями і повністю ними покритих.
Олія буде виконувати роль захисного покриття – знаходитиметься поверх оцту і не даватиме повітрю проникати до риби. Ось така проста і ефективна консервація.
Рибку складіть у форму, наприклад, у банку чи судок |
Коли можна пробувати та з чим смакувати
На наступний день і ще 3-4 тижні, якщо зберігати в холодильнику.
З чим смакувати?
За класикою – з відвареною картоплею (з жирним вершковим маслом) або зі смаженою картоплею.
Ну і ніхто, і ніколи не скасує супер-бутерброд з чорного хліба з маслом та такими маринованими анчоусами.
Вас також може зацікавити:
Як приготувати смачну каву вдома: 6 рецептів та професійні секрети від барист
На кухні не карантин: 5 простих рецептів солодощів, які можна приготувати вдома
Урізноманітнюйте сніданки! 7 рецептів з вівсянки, які можна приготувати з вечора на ранок
Готуємо макарони вдома: простий рецепт без жодних труднощів
Ягода з нікотином або трохи про баклажани. Рецепти приготування
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.