Ризики інсульту та інфаркту: чим корисні і шкідливі веганські й вегетаріанські дієти

— 6 вересня 2019, 15:30

Веганські і вегетаріанські дієти можуть збільшити ризик інсульту, але зменшити ризик інфаркту, вважають науковці.

Про це повідомив Bloomberg.

Вегетаріанці і вегани в п'ять разів частіше страждають від інсульту. Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Дослідження, проведене в Оксфордському університеті, за 18 років зареєструвало 2820 випадків ішемічної хвороби серця і 1072 випадки інсульту.

Воно включало дані 48 488 осіб без історії хвороби серця або інсульту на початку дослідження.

Після врахування факторів, які могли вплинути на результати, науковці визначити, що у людей, які дотримуються цих дієт, ризик серцево-судинних захворювань на 22% нижчий, ніж у м'ясоїдів.

У тих, хто їсть рибу, але без м'яса, ризик нижчий на 13%.

Проте дослідники виявили, що вегетаріанці і вегани в п'ять разів частіше страждають від інсульту, ніж м'ясоїди, що, на їхню думку, може бути частково пов'язане з нестачею вітамінів.

Вас також може зацікавити:

Чи рятують харчові добавки і від яких хвороб? Вчені вивчили досвід 1 млн осіб

Правильне харчування: чи знайомі вам його базові принципи? ТЕСТ від лікарів-дієтологів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні