Жарознижувальні препарати: як діють, як застосовувати, які вибрати

— 18 квітня 2020, 10:00

ОНОВЛЕНО 22.01.2022

У зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби жарознижувальні препарати в аптеках мають шалений попит.

  • Як діють ці препарати?
  • Як їх застосовувати?
  • Чим збивати температуру дорослому та дитині?
  • Кому які ліки від гарячки краще обрати?

Про це "Українській правді. Життя" розповіла Ганна Зайченко, завідувачка кафедри фармакології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Ганна Зайченко

Лихоманка корисна реакція організму чи ризик?

Лихоманка не є захворюванням.

Це – патофізіологічний механізм, який допомагає організму боротися з інфекцією.

Підвищення температури тіла в більшості випадків має захисний характер для людини, адже при підвищеній температурі:

  • багато мікроорганізмів гинуть або ж уповільнюється їх розмноження в тілі людини;
  • стимулюється імунна система (починають синтезуватися інтерферон, антитіла та інші речовини для захисту від збудників інфекції, підвищується фагоцитарна активність лейкоцитів);
  • активізуються обмінні процеси, печінка починає краще поратися з токсинами);
  • розвивається запальна реакція.

Тобто зазвичай лихоманка є маркером належної відповіді імунної системи.

Дуже часто у людей з ослабленим імунітетом температура не підіймається вище за нормальну.

Лихоманка дійсно допомагає швидше одужати при вірусних захворюваннях, хоча вона може спричиняти дискомфорт та знижувати якість життя як у дорослих, так і у дітей.

Які процеси зумовлюють лихоманку?

Лихоманку викликають пірогени – фрагменти клітинної стінки, оболонки мікроорганізмів або продукти їх життєдіяльності, токсини.

Також пірогени можуть бути немікробного походження. Наприклад, утворюватися в результаті ураження тканин організму при механічному пошкодженні (ударах, розривах), фізичному (впливу високої або низької температури), некрозах (при інфаркті міокарда) та асептичному запаленні.

Первинні пірогени, проникаючи або утворюючись в організмі, запускають ряд змін в ньому:

  • викид прозапальних речовин, медіаторів запалення;
  • спазм судин;
  • підвищення артеріального тиску;
  • пришвидшення серцебиття;
  • зростання рівня глюкози, молочної кислоти в крові.

Вони призводять до зміни показників нашого внутрішнього термостата – гіпоталамуса, який в головному мозку, й підвищення температури тіла, яке ми відчуваємо як прояв лихоманки.

Однак за певних обставин лихоманка може мати шкідливий вплив, особливо коли йдеться про "бліду" лихоманку та гарячку в людей з ослабленим імунітетом.

У цих випадках підвищення температури може призводити до:

  • значного погіршення перебігу захворювання;
  • великих обмінних порушень із розвитком кисневого голодування, збільшенням рівня вуглекислого газу у крові, дихальної і серцевої недостатності, порушень функцій печінки, нирок, нервової системи.
Підвищення температури тіла в більшості випадків має захисний характер для людини.

При якій температурі потрібно приймати жарознижувальні препарати?

Лихоманка завжди є патологічним процесом, але не завжди потребує корекції.

Приймати засіб від температури потрібно при температурі тіла, вищій за 38-38,5°C, для усунення лихоманки та покращення самопочуття.

Це не стосується випадків, коли людина має індивідуальні особливості перебігу гарячки, які потребують використання жарознижувальних вже при температурі до 38°C.

Більшість цих препаратів ми можемо самостійно купити в аптеці, оскільки вони відпускаються без рецепта лікаря.

Які бувають жарознижувальні препарати?

Жарознижувальні засоби – це група лікарських препаратів, серед яких є анальгетики-антипіретики (парацетамол, метамізол натрію) та нестероїдні протизапальні засоби, зокрема, ацетилсаліцилова кислота, ібупрофен, напроксен, кетопрофен, мефенамінова кислота та інші.

Анальгетики-антипіретики виявляють жарознижувальну та анальгетичну види дії.

Для нестероїдних протизапальних засобів, окрім жарознижувальної та анальгетичної дії, характерна досить виражена протизапальна дія.

Ібупрофен дозволено призначати з 3 місяць, парацетамол – з 1 місяць, мефенамінову кислоту – з 5 років, а метамізол натрію – з 2 років.

Ацетилсаліцилова кислота (АСК) протипоказана дітям до 15 років, оскільки може викликати тяжку побічну реакцію – синдром Рея.

Синдром Рея – гострий стан, що виникає у дітей та підлітків (частіше у віці 4-12 років) на фоні лікування лихоманки вірусного походження (грип, кір, вітряна віспа) АСК-вмісними препаратами.

Він характеризується швидкопрогресуючою енцефалопатією (ураженням мозку внаслідок набряку) та гострою печінковою недостатністю.

Парацетамол та ібупрофен — це два лікарських препарати, які використовуються найбільш широко при лихоманкових станах у дорослих та дітей.

Їх випускають як окремі або комбіновані продукти, і вони доступні у різноманітних формах: таблетках, капсулах, суспензіях та жувальних таблетках для дорослих та дітей.

Чим відрізняються парацетамол та ібупрофен: що краще від температури

Одним з найпопулярніших жарознижувальних препаратів з доведеною клінічною ефективністю є ібупрофен.

Він забезпечує жарознижувальну, знеболювальну та протизапальну дії.

Специфікою ібупрофену є те, що він може працювати і локально, і в центральній нервовій системі.

Він перериває ланцюг розвитку запальних змін й тим самим усуває лихоманку, головний біль, запалення в горлі при ГРВІ та покращує загальне самопочуття.

Парацетамол також використовують при лихоманці.

Але на відміну від ібупрофену, він не має периферичної дії (у вогнищі запалення). Тому парацетамол не має протизапального ефекту.

Найчастіше в педіатричній практиці використовують:

  • ібупрофен – у разовій дозі 5-10 мг/кг (з 3 місяців життя); має жарознижувальну, анальгезуючу та протизапальну дії. Ібупрофен не утворює токсичних речовин, має широке "терапевтичне вікно", тобто час найбільшої ефективності, тому його потрібно рідше приймати (3 рази на добу), ніж парацетамол;
  • парацетамол у разовій дозі 10-15 мг/кг (з 2 місяців життя) усередину чи ректально (у формі супозиторіїв) дозою 15-20 мг/кг.

Максимальна добова доза ібупрофену 1,2 г (1200 мг).

У зв’язку з помірними побічними реакціями цей препарат є безпечним та дозволений до використання у дітей від 3 місяців та у пацієнтів похилого віку.

Не варто прислухатися до фейків та міфів.

Сьогодні немає встановленого зв’язку між вживанням нестероїдних протизапальних препаратів, зокрема, ібупрофену та важкістю перебігу COVID-19.

Парацетамол швидко всмоктується, практично не подразнює слизову оболонку шлунку, однак може дозозалежно негативно впливати на печінку.

Такі випадки спостерігали у дітей, які багаторазово приймали препарат понад терапевтичну дозу (наприклад, > 15 мг/кг за один прийом) або отримували адекватні разові дози часто, з інтервалом меншим ніж 4 год.

Приймання дітьми парацетамолу в лікарській формі для дорослих може також бути причиною передозування.

Для того аби збити температуру у дорослого чи дитини віком від 12 років – разова доза парацетамолу становить до 400 мг, а протягом доби не можна приймати більше як 4 г.

Для пацієнтів з порушеннями функцій печінки або нирок та хворих літнього віку добову дозу необхідно зменшити, а також збільшити інтервал між прийомами.

При цьому Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та ліків США (FDA) зазначає, що разова доза парацетамолу для дорослих не має перевищувати 325 мг.

Тривалість жарознижувальної дії парацетамолом становить 4-6 годин, ібупрофеном – 6-8 годин.

Запам'ятайте! Гарячка з температурою тіла менш як 38 °С не потребує лікування, крім хворих з високим ризиком, важкою фоновою патологією (наприклад, захворювання серцево-судинної системи, схильність до судом та інше) або її декомпенсацією.

Для того, щоб не нашкодити організму, потрібно дотримуватися принципів вікового дозування.

Як і для будь-яких інших ліків, необхідно уважно читати інструкцію для медичного застосування лікарських засобів.

В разі виникнення додаткових запитань обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Приймати ібупрофен чи парацетамол потрібно винятково у рекомендованих дозах при температурі тіла вище 38,5°C, сильному головному болю або болю у м’язах і суглобах.

Вас також може зацікавити:

COVID-19: якими препаратами нас будуть лікувати? Аналізуємо українській протокол

Грип 2020: симптоми, лікування, як передається і як відрізнити від застуди

Висока температура та ГРВІ у дітей: головне – без паніки. ПОДКАСТ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні