"Киян треба рятувати": столиця готує всі свої лікарні під COVID-19, Кличко просить допомоги у відомчих

Дарія Поперечна — 13 жовтня 2020, 13:31

Станом на 13 жовтня у Києві 17 лікарень вже приймають хворих на коронавірусну хворобу та осіб з підозрою на неї.

5 медичних закладів столиці ще готуються до прийому таких хворих.

Це всі 22 лікарні міста.

Зокрема, ліжка для пацієнтів з COVID-19 розгортають у Київському міському центрі радіологічного захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та столичних лікарнях №1, 12 ,15 та 18.

Про це повідомив голова Київської міської держадміністрації Віталій Кличко під час брифінгу 13 жовтня.

ВІДЕО ДНЯ

Очільник Київської міської держадміністрації Віталій Кличко

За словами очільника столиці, один із поверхів міської клінічної лікарні №18 наразі обладнують під відділення для прийому хворих на коронавірусну хворобу.

"Там розгорнули інфекційне відділення на 100 ліжок, також є 60 ліжок для прийому пацієнтів з підозрою на COVID-19. Таких хворих лікарня вже почала приймати.

В інфекційному відділенні поки триває переобладнання – будуть окремо палати для інтенсивної терапії.

Лікарня вже отримала від міста медикаменти, понад 300 тисяч гривень та 4 апарати ШВЛ.

В лікарні вже обладнали 30 точок для подачі кисню, всього їх буде 80", – розповів Кличко.

У медзакладі сформували 10 бригад медичного персоналу для роботи в інфекційному відділенні.

Джерело "Української правди. Життя" в Київській міській клінічній лікарні №12 розповіло, що медзаклад вже отримує кошти для перепрофілювання приміщення для пацієнтів з COVID-19.

"Ми ще готуємося, розділяємо зони, отримуємо медикаменти, збільшуємо кількість точок з киснем. У нас ще є час на перетворення.

Поки що ми беремо на себе 200 пацієнтів. Якщо буде потрібно більше – ми будемо розгортати більше ліжок. На сьогодні у нас є 600 ліжок", – розповіло джерело.

У лікарні поки не знають, куди перенаправлятимуть пацієнтів, яких раніше привозила їм швидка.

"Українська правда. Життя" надіслала запит до Департаменту охорони здоров'я КМДА щодо перепрофілювання і закриття лікарень та чекає відповіді.

Загалом в Києві вже розгорнули понад 2730 ліжок в 22 столичних лікарнях, 17 з яких вже приймають пацієнтів.

Віталій Кличко наголосив на тому, що місто робить все самотужки, а медзаклади Академії медичних наук досі не приймають пацієнтів.

"При цьому державні відомчі та медзаклади Академії медичних наук не приймають киян хворих на коронавірус, хоча мають загалом 11 тисяч ліжок і кваліфікований персонал", – розповів Кличко.

Нагадаємо, що раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю "Українській правді. Життя" запевнив, що лікарі НАН готові лікувати хворих на COVID-19.

Він уточнював, що НАН вже прийняли рішення розпочати роботу з хворими на COVID-19, а от інші лікарні, наприклад, обласні та підпорядковані "Укрзалізниці" ще готуються виділити ліжко-місця під госпіталізацію.

Лікарня №12, яка раніше госпіталізувала пацієнтів зі швидкої, згодом буде доступною тільки для пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, повідомляє джерело УП.Життя.

Інші пацієнти не зможуть перебувати в лікарні з хворими на COVID-19 через специфіку приміщення та вентиляції.

"Вона однокорпусна, і в ній можна розміщати тільки одних пацієнтів.

Якщо це інфекційні пацієнти – то туди не можна класти інших пацієнтів, тому що в нас єдина витяжка, вентиляція, і все це по вентиляційній трубі буде розповсюджуватися по інших поверхах, тому що COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом", – пояснюють в медзакладі.

Зважаючи на особливості поширення захворювання, у лікарні розповідають як саме вони будуть функціонувати:

"Інфекційна лікарня повинна мати три зони: чисту, буферну і брудну. Червона - це брудна зона, де перебувають пацієнти.

Буферна зона – це там де йдуть переодягання, і все інше, що потрібно зробити між чистою і брудною зоною. Чиста зона – це зона, куди медики приходять на роботу. Тому територія лікарні буде зайнята вся.

Пацієнти у приміщенні не будуть скупчені. В нас 600 ліжок, але у нас є палати і в тому числі по 4-5 ліжок. Так ковідні хворі лежати не можуть. Вони повинні лежати по два пацієнта", – пояснюють в лікарні.

Нагадаємо, що нещодавно пацієнти столичної лікарні скаржилися на те, що хворих на COVID-19 вже кладуть у корпус з пацієнтами груп ризику.

Зокрема, через нестачу місць у Олександрівській клінічній лікарні міста Києва ліжка для хворих на COVID-19 розмістили у корпусі з пацієнтами, які страждають на ниркову недостатність.

Пацієнти, які лікуються у відділенні, стурбовані таким рішенням, оскільки через ослаблений імунітет перебувають у підвищеній зоні ризику.

В лікарні № 12 кажуть, що просто не мають права відмовлятися приймати хворих з COVID-19.

"Відмовившись, ми підставимо своїх колег, а найголовніше, тоді ми підставимо людей.

Спочатку сприйняли це стурбовано, але ми розуміємо, що іншого виходу немає, киян треба рятувати", – кажуть в лікарні.

В медзакладі поки не знають, коли почнуть приймати хворих на COVID-19. Цього їм ще не повідомили.

"Ми будемо розширюватися залежно від того, яка буде ситуація в місті. 600 ліжок це той максимум, на якому ми завжди працювали", – додають в лікарні.

Вас також може зацікавити:

Хто з хворих з COVID-19 підлягає обов'язковій госпіталізації

Які саме тести на COVID-19 повинен проходити пацієнт перед плановою госпіталізацією

Які послуги для хворих на COVID-19 мають бути безкоштовними. Пояснює Нацслужба здоров'я

Як відрізнити COVID-19 від грипу за першим симптомом. Схема

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні