Діти не мали ключової ролі в розповсюдженні коронавірусу в 2020 році – дослідження

Софія Кочмар-Тимошенко  — 25 січня 2021, 11:35

Навряд чи діти зіграли значну роль в поширенні коронавірусу протягом першої хвилі пандемії в 2020 році.

До таких висновків дійшли німецькі дослідники з університетської дитячої лікарні в Гейдельберзі та Ульмського університетського дослідницького центру.

Діти менше страждають від COVID-19 показують дані різних країн щодо меншої смертності серед дітей, легшого перебігу симптомів та важкості захворювання.

Точної причини цього наразі дослідники назвати не можуть.

Однак, сперечаються також, чи не є при цьому діти основними розповсюджувачами вірусу, тож останнє німецьке дослідження, нещодавно опубліковане JAMA Paediatrics, заперечує цю версію.

Німецькі дослідники опрацювали дані 4964 людей, половина з яких батьки, а інша половина діти.

Робота над дослідженням тривала з квітня по травень 2020 року.

Середній вік дітей був 6 років, але місцями коливався до десяти років, а середній вік батьків 40 років.

Дослідження показало, що діти набагато рідше заражаються, ніж їхні опікуни, а також рідше передають вірус комусь.

Фото VitalikRadko/Depositphotos

Усім учасникам зробили мазок, а також зробили аналізи крові на предмет виявлення будь-яких ознак антитіл.

Аналізи крові виявили, що 1,8% дорослих мали антитіла до вірусу SARS-CoV-2, який викликає COVID-19. Показник серед дітей становив лише 0,6%, що втричі менше.

Дані також показали, що було 56 випадків, коли принаймні у одного з членів сім'ї був вірус.

Випадків, коли раніше інфікований дорослий + не інфікована дитина було в 4,3 рази частіше, ніж випадків, коли раніше інфікована дитина плюс інфікований батько чи мати.

"В цьому дослідженні було доведено, що поширення інфекції SARS-CoV-2 в період локдауну на південному заході Німеччини був особливо низьким серед дітей віком від 1 до 10 років.

Відповідно, маловірогідно, що діти є причиною ускладнення пандемії", – йдеться у висновках.

Однак дослідження проводилося, коли школи були закриті, тому діти менше піддавалися впливу віруса, але науковці, які не брали участі в дослідженні кажуть, що це не означає, що висновки результатів дослідження могли би бути іншими.

Дослідження проводилося весною 2020 року, до появи нових штамів вірусу, зокрема, британського, який за попередніми висновками науковців робить дітей більш вразливими до вірусу.

З 25 січня 2020 року в Україні навчальні заклади повертаються до звичного режиму роботи після локдауну, який тривав з 8 по 24 січня.

Три останніх тижні була дозволена робота лише дитячих садків.

За даними міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, більшість закладів загальної середньої освіти вже розпочали освітній процес в очній формі або із частковим використанням змішаної та дистанційної форм.

Вас також може зацікавити:

Чи вакцинувати дитину у період пандемії? Пояснює ВООЗ та ЦГЗ

Діти теж можуть важко хворіти на COVID-19 – ВООЗ

10 порад для батьків, як стати ближчими з дітьми за час карантину

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні