Якими є ризики викидня та мертвонародження у вагітних з COVID-19. Оцінки вчених

Катерина Хорощак — 24 лютого 2021, 09:00

Вагітним жінкам, які заразилися COVID-19, не загрожує підвищений ризик викидня, мертвонародження або народження дитини з низькою масою тіла.

Водночас в інфікованих коронавірусом вагітних існує вища ймовірність передчасних пологів.

Про це свідчать результати дослідження Імперського коледжу Лондона, в якому проаналізували медичні дані 4004 вагітних жінок з підозрою або підтвердженням COVID-19 у Великій Британії і США.

Дослідження показало, що жодна дитина не померла від COVID-19 після народження. Також вчені не виявили підвищення ризику мертвонародження або низької маси тіла немовлят.

Однак дані як Великої Британії, так і США свідчать про більш високий ризик передчасних пологів (пологи до 37 тижня вагітності).

Фото: [email protected]/Depositphotos

У Великій Британії у 12% жінок з підозрою або підтвердженим COVID-19 з дослідження були передчасні пологи, що на 60% вище, ніж в середньому по країні (7,5%).

У США передчасні пологи були у 15,7% жінок, що на 57% вище, ніж в середньому по країні (10%).

Чому так трапляється, вчені остаточної відповіді дати не можуть.

Дослідники зазначають, що одна із причин передчасних пологів може бути пов’язана з тим, що лікарі приймали рішення викликати дострокові пологи через побоювання впливу інфекції COVID-19 на матір і дитину.

"Відкриття того, що інфекція COVID-19 не збільшує ризик мертвонародження або смерті дитини, обнадіює. Однак підозрюваний або підтверджений діагноз COVID-19 був пов'язаний з більш високим ризиком передчасних пологів, і не зовсім зрозуміло, чому", – прокоментував результати роботи професор Крістоф Лис, старший автор дослідження.

Також вчені виявили, що у вагітних жінок немає підвищеного ризику смерті.

У рамках дослідження Великій Британії померло 8 жінок, а в США – 4.

Дослідницька група стверджує, що, хоча ці показники смертності серед породіль вищі, ніж очікувалося, вони аналогічні до очікуваних показників смертності серед дорослих з підтвердженою інфекцією COVID-19.

Це говорить про те, що у вагітних жінок ризик смерті від COVID-19 не вищий, ніж у невагітних.

Нагадаємо, у ВООЗ рекомендують вакцинуватися від коронавірусу вагітним жінкам з високим ризиком зараження COVID-19, але тільки після консультації з лікарем.

Вас також може зацікавити:

Симптоми, наслідки, імунітет, вакцини та інше: що світ знає про COVID-19

Врятувати два життя. Як лікують вагітних з COVID-19, розповідає анестезіолог

Чому COVID-19 – це не привід переривати вагітність

Прикмети і забобони вагітних. Чого (не)можна робити, пояснюють експерти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні