Деякі БАДи та вітаміни потенційно можуть знизити ризик зараження COVID-19 – дослідження
Прийом полівітамінів, омега-3 жирних кислот, пробіотиків або добавок вітаміну D пов’язані зі зниженням ризику зараження COVID-19 принаймні серед жінок.
На це вказує велике популяційне дослідження, опубліковане в журналі BMJ Nutrition Prevention & Health, пише Medical Xpress.
Водночас, як показують результати, прийом будь-яких добавок з вітаміном С, цинком або часником не був пов'язаний з більш низьким ризиком заразитися коронавірусом.
Дослідники залучили дорослих користувачів додатка для дослідження симптомів COVID-19, щоб з'ясувати, чи у тих, хтро приймає добавки, знизиться ризик заразитися коронавірусом. Застосунок був доступний у Великій Британії, США і Швеції.
Вчені проаналізували інформацію 372 720 британських користувачів додатка про їх регулярне вживання харчових добавок протягом травня-липня 2020 року, а також результати тестів на коронавірус.
У період з травня по липень 175 652 учасника з Великої Британії регулярно вживали харчові добавки, а 197 068 – ні. Близько 2/3 (67%) становили жінки, і більше половини мали надлишкову вагу.
У 23 521 людини виявили коронавірус у період з травня по липень.
Фото: Syda_Productions/Depositphotos |
Прийом пробіотиків, омега-3 жирних кислот, мультивітамінів або вітаміну D був пов'язаний з більш низьким ризиком зараження коронавірусом: на 14%, 12%, 13% і 9%, відповідно, з урахуванням потенційно впливових факторів, зокрема, станів здоров’я учасників і харчування.
Подібних ефектів не спостерігалося у тих, хто приймав добавки з вітаміном С, цинком або часником.
Також дослідники визначили, що зв’язок між пробіотиками, омега-3, полівітамінами і вітаміном D спостерігалися тільки у жінок. Серед чоловіків чітких асоціацій між добавками і захистом від COVID-19 не спостерігалося.
Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники?
Схожі результати показав аналіз даних із США та Швеції. Цифри для США і Швеції показали зниження ризику на:
- 18% і 37% відповідно для пробіотиків;
- 21% і 16% відповідно для жирних кислот омега-3;
- 12% і 22% відповідно для мультивітамінів;
- 24% і 19% відповідно для добавок вітаміну D.
Водночас науковці попереджають, що це дослідження засноване на спостереженні, і тому вони не можуть встановити причину таких результатів.
Вчені також визнають кілька обмежень, зокрема, те, що дослідження ґрунтувалося на даних, отриманих від учасників, і не було зібрано ніякої інформації про дози добавок та інгредієнти.
Вони попереджають, що потрібні подальші дослідження, щоб остаточно визначити, як харчові добавки можуть впливати на ризик зараження COVID-19.
Нагадаємо, на сьогодні не існує досліджень, які остаточно б доводили ефективність БАДів у лікуванні будь-якої хвороби.
БАДи та коронавірус: чи можуть захистити і полегшити COVID-19 вітаміни С, D, а також цинк
Вас також може зацікавити:
Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники?
Вітамін D – не панацея, а зловживати ним – небезпечно. Пояснюють лікарі
Вітаміни групи B: як їх правильно споживати. Пояснює Супрун
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.
Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".