ШІ може бути надійним інструментом для діагностики раку шкіри – дослідження

Альона Павлюк — 25 жовтня 2023, 09:00

Дослідження показало, що діагностика раку шкіри за допомогою штучного інтелекту (ШІ) настільки ж точна, як діагностика медиків.

Про це повідомляє Medical Xpress з посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі The Lancet Digital Health.

Австрійсько-австралійська дослідницька група на чолі з дерматологом Гаральдом Кіттлером порівняла точність діагностики та рекомендацій щодо лікування ШІ та лікарів.

Науковці протестували у клінічних умовах два алгоритми – на кафедрі дерматології університету MedUni у Відні та в Сіднейському центрі діагностики меланоми в Австралії.

Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Дослідження мало два сценарії. У сценарії А аналізували зміни шкіри з підозрою на рак, а в сценаріях Б – шкіру з великою кількістю родимок.

Результати обох випадків порівняли з висновками лікарів – як експертів у галузі, так і менш досвідчених.

У сценарії А дослідили 172 пігментні утворення у 124 пацієнтів, 84 з яких були злоякісними.

У сценарії Б – 5 696 утворень у 66 пацієнтів, серед яких було 18 злоякісних.

Вчені залучили два застосунки на основі ШІ: новий 7-класовий алгоритм ШІ та алгоритм ISIC, який вже використовувався у дослідженнях.

Новий алгоритм виявився таким самим точним, як експерти, та значно перевищив результати недосвідчених лікарів.

Старий алгоритм показав гірші результати, аніж експерти, але кращі за менш досвідчених медиків.

Водночас із призначенням лікування ШІ впорався гірше. 7-класовий алгоритм у цьому випадку поступився експертам, але показав себе краще, ніж лікарі-початківці.

"Застосунок зі штучним інтелектом, як правило, частіше радить видаляти доброякісні ураження, ніж це зробили б експерти. Якщо це врахувати, додаток ШІ, безумовно, можна використовувати.

Слід також мати на увазі – якщо його не піддавати критиці, занадто багато хибнопозитивних результатів доведеться уточнювати", – каже Геральд Кіттлер.

Нагадаємо, раніше ми писали, що вчені навчили ШІ діагностувати пухлини мозку на операційному столі.

Читайте також: "Шанс продовжувати життя, хоч і без шлунка". Історії жінок, які живуть зі стомою

Реклама:

Головне сьогодні