Як пов'язані депресія і хвороби серця? Пояснює МОЗ

Ірина Батюк — 17 листопада 2023, 18:06

Депресія та хвороби серця – взаємопов’язані. Депресія підвищує ризик появи проблем із серцем, які часто призводять до тривожних чи депресивних розладів.

У Міністерстві охорони здоров’я стверджують: з одного боку, цей зв’язок зумовлений фізіологічними механізмами, з іншого – поведінкою людини.

Загальна поширеність депресивних розладів у світі становить 4-10%, залежно від країни. Водночас серед людей зі серцево-судинними захворюваннями поширеність депресії сягає 15-30%, йдеться у дослідженні, опублікованому в Science Direct.

"Ба більше, двоє з кожної трійки людей, шпиталізовані з інфарктом міокарда, на якийсь час розвивають помірні депресивні симптоми. І навпаки – люди з великим депресивним розладом майже втричі частіше мають серцево-судинні захворювання, ніж решта. При цьому ці захворювання в них з’являються на 7,5 років раніше, ніж в "сердечників" без депресивних розладів", – наводить МОЗ наукові дані.

Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Міністерство також нагадує, що Американська асоціація серця та Європейське товариство кардіології визнали депресію фактором ризику за ішемічної хвороби серця.

"У здорових людей ризик пережити інсульт чи інфаркт різко зростає утричі, щойно з ними стається депресивний епізод. Найбільшу схильність до розвитку хвороб серця і судин мають люди зі стійкою депресією чи ті, в кого симптоми депресії проявляються "в тілі" більше, ніж "в думках", – пишуть у МОЗ.

Чому здоров’я серця і депресія пов’язані?

Зв’язок депресивних розладів і серцево-судинних захворювань спричинює низка фізіологічних та поведінкових механізмів.

  • Поведінка – люди в стані депресії нерідко нехтують прийомом потрібних ліків (на це немає сил і мотивації), а тому наявні хвороби загострюються. Також вони часто зловживають алкоголем чи сигаретами для "знеболення душі" – це збільшує ризик інфаркту, інсульту, патологічних процесів в судинах і ускладнює перебіг депресії.
  • Порушений сон. У разі депресії такі розлади прискорюють хвороби серця і судин, адже саме під час глибокого сну спрацьовує механізм нормалізації тиску і сповільнення серцебиття.
  • Цукровий діабет 2 типу. Цю недугу найчастіше супроводжують інші хронічні хвороби – ожиріння, високий тиск, серцево-судинні захворювання, ниркова недостатність і депресія. Першопричина цих недуг, як і діабету, нерідко криється у порушеному обміні речовин. 40% людей з діабетом втрачають психічний добробут чи навіть розвивають депресію, стверджують у Британській асоціації хворих на діабет.

Як розірвати зв'язок між депресією і хворобами серця?

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

У МОЗ рекомендують українцям звертати увагу на свій психоемоційний стан і не пояснювати постійне пригнічення віком, ситуацією в країні чи зимою, а натомість вчасно діагностувати депресію та вдатися до терапії.

"Так, частина депресивних епізодів минає сама, та навіщо ризикувати? Поки епізод мине чи затягнеться, бо обставини його підсилюють, можуть розвинутися хронічні захворювання чи залежності", – пояснюють у міністерстві.

Якщо у пацієнта є чи була депресія, про це варто неодмінно повідомити сімейного лікаря, аби той призначив обстеження:

  • кардіограму;
  • розгорнутий аналіз крові на холестерин (ліпідограма);
  • визначення рівня глюкози на натщесерце;
  • аналіз на рівень глікованого гемоглобіну.

Якщо у пацієнта є хронічне захворювання (діабет, ішемічна хвороба серця тощо), слід розповісти про свій психічний стан лікареві. Подолання депресії допоможе ефективно дотримуватися призначених схем лікування.

Читайте також: Депресія у матерів може негативно впливати на навчання їхніх дітей в університеті – дослідження

Реклама:

Головне сьогодні