В Індонезії суд довів зв'язок між смертями 200 дітей і сиропами від кашлю, винні отримали вирок

Ірина Бура — 23 листопада 2023, 16:52

В Індонезії ліки від кашлю пов'язують зі смертю 204 дітей від гострої ниркової недостатності минулого року.

Кримінальну справу порушили проти посадових осіб індонезійського виробника ліків Afi Farma та індонезійського постачальника CV Samudera Chemical, який продавав ємності з етиленгліколем (ЕГ), пише Reuters.

Етиленгліколь використовується у виробництві охолоджуючих рідин для двигунів авто – антифризів.

При вживанні призводить до гострого ураження нирок.

Фото: Maskot/gettyimages

Недобросовісні виробники замінювали ПГ (у фармацевтичній галузі використовується для виготовлення ліків) на ЕГ, оскільки він коштує вдвічі дешевше.

Компанія навмисне завантажила з інтернету логотип головного постачальника пропіленгліколю Dow Chemical Thailand і нанесла його на ємності з ЕГ. Опісля продала їх дистриб'ютору CV Anugerah Perdana Gemilang.

Головний виконавчий директор CV Samudera Ендіс у суді запевнив – не знав, що отруйну речовину використовують у виробництві ліків, компанія пішла на такий злочин, "щоб зменшити витрати, оскільки купівля пропіленгліколю була б дуже дорогою, а продукт було важко придбати, бо він імпортний".

CV Anugerah Perdana Gemilang видала сертифікати аналізу інгредієнтів на кілька партій підробленого продукту, що дозволило його використання у фармацевтичних цілях без відповідного тестування.

Підроблений продукт передали постачальнику інгредієнтів Afi Farma, після чого він потрапив у 70 партій сиропу від кашлю.

Як показало тестування пізніше, сиропи від кашлю містили до 99% EГ, тоді як граничний рівень безпеки, встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров'я, становить 0,1%.

Чотирьох посадовців компанії Afi Farma засудили на початку цього місяця.

Минулого місяця суд призначив Ендісу та його колезі, а також двом посадовціям CV Anugerah Perdana Gemilang до 10 років ув'язнення за порушення законів про виробництво наркотиків.

Адвокат Afi Farma повідомив Reuters, що компанія заперечує навмисне постачання ліків зі смертельним інгредієнтом і подала апеляцію.

У документі суду наводяться свідчення представника індонезійського регулятора лікарських засобів BPOM про те, що компанія розробила методику EГ-аналізу лише в жовтні минулого року, коли в країні намагалася встановити причину гострої ниркової недостатності у дітей, що призвела до 204 смертельних випадків.

Нагадаємо, зв'язок між смертями дітей і ліками вперше виявили в жовтні 2022 року, коли ВООЗ розіслала попередження про те, що чотири сиропи від кашлю, вироблені індійською компанією Maiden Pharmaceuticals Ltd, містили відомий токсин – діетиленгліколь або етиленгліколь.

Компанія Maiden заперечила, що її препарати стали причиною смертей у Гамбії, а індійський уряд заявив, що під час тестування сиропів не було виявлено жодного забруднення.

У Центрі контролю та профілактики захворювань США (CDC) також дійшли висновку, що сиропи від кашлю, ймовірно, можуть бути причиною смерті дітей у Гамбії.

Минулого року Індонезія припинила продаж усіх сиропів і рідких ліків після смерті майже 100 дітей і незрозумілого різкого зростання випадків гострого ураження нирок.

Читайте також: "Які симптоми у пневмонії та як їй запобігти? Пояснює ЦГЗ"



Реклама:

Головне сьогодні