Забруднене повітря могло вплинути на смерть понад пів мільйона людей в ЄС у 2021 році – дослідження

Ірина Бура — 24 листопада 2023, 16:56

Забруднене повітря, ймовірно, вплинуло на смерть понад пів мільйона людей в Європейському Союзі у 2021 році.

Європейська агенція з довкілля (EEA) у своєму дослідженні стверджує, що близько половини смертей можна було б уникнути, скоротивши забруднення до рекомендованих Всесвітньої організації здоров'я меж.

Дослідники з EEA пов'язують 253 тисячі передчасних смертей концентрацією дрібнодисперсних частинок, відомих як PM2.5, яка перевищила максимальну рекомендовану ВООЗ межу в 5 мкг/м3, повідомляє The Guardian.

Зі слів дослідників, ще 52 тисячі людей померли від надмірного вмісту в повітрі діоксиду азоту, а 22 тисячі – від впливу надмірного рівня озону.

Фото: Michael Prince/gettyimages

Лікарі кажуть, що забруднене повітря є одним із найбільших вбивць у світі.

Як вважають дослідники, кількість смертей можна істочно знизити, якщо країни очистять свою економіку. У період з 2005 року по 2021 рік кількість смертей від PM2.5 в ЄС впала на 41%.

Дослідники назвали хвороби, спричинені забрудненим повітрям – це рак легенів, ішемічна хвороба серця, астма, діабет.

Спалювання викопного палива, викиди від автомобілів і вирощування худоби вивільняє великі обсяги токсичних газів і шкідливих частинок, якими потім дихають люди.

Найдрібніші з цих частинок, відомі як PM2.5, можуть потрапляти в кров, поширюватись в організмі і завдавати шкоди – від мозку до репродуктивних органів.

Цьогорічне розслідування, проведене Guardian, показало, що 98% людей в Європі дихають повітрям, забрудненим шкідливими речовинами, кількість яких порушує рекомендації ВООЗ.

Читайте також: "У Китаї збільшилися випадки ГРВІ та пневмонії: ВООЗ з'ясовує причину"

Реклама:

Головне сьогодні